Početna  /  Izetbegović odgovorio Kolindi: U Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Hrvatska Republika Srpska

Izetbegović odgovorio Kolindi: U Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam

Bakir Izetbegović smatra da bi svi lideri u regionu trebalo dva puta da razmisle prije nego što se upuste u komentarisanje situacije i problema u susednim državama. I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo, kaže Izetbegović.

Foto: N1
Foto: N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentarisao je izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o tome kako se “treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća hiljade boraca”, koje su izazvale burne reakcije javnosti.

“Cijenim da bi svi lideri u regionu trebalo dva puta da razmisle prije nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susjednim državama. Predsjednica Grabar Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu”, kaže Izetbegović za Fenu, prenosi Avaz.

Ističe da “nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dve nule na broj povratnika sa stranih ratišta”.

Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH – dakle, par desetina a ne par hiljada, kako je to utvrdila predsjednica Hrvatske, kaže Izetbegović.

Dodaje da u prošloj godini nije zabilježen nijedan odlazak na strano ratište iz BiH.

“Naše službe bezbjednosti aktivno se i uspešno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj. I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo. Nadam se da će predsjednica Hrvatske ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše”, naveo je Izetbegović.

0 Shares
0 Shares
Copy link