Početna  /  Izbori nakon Dodika: Željko Budimir i Milan Miličević u trci za predsjednika Srpske
Izdvajamo Teme i komentari

Izbori nakon Dodika: Željko Budimir i Milan Miličević u trci za predsjednika Srpske

Ukoliko bi Sud BiH na kraju procesa protiv Milorada Dodika predsjedniku Srpske zabranio političko djelovanje, odnosno obavljanje javnih funkcija, građani bi nedugo nakon toga morali da biraju novog predsjednika. Izbori bi morali biti održani najkasnije 60 dana od momenta raspisivanja, ali pravo je pitanje ko bi se tada borio za fotelju prvog čovjeka Republike Srpske.

Da li bi SNSD uspio da nađe dovoljno jakog kandidata koji bi uspio da održi koaliciju na okupu ili bi se ona raspala na sitne atome? Da li u SNSD-u postoje nova lica koja mogu da preuzmu Dodikovu ulogu ili bi u predsjedničku fotelju morao neko od “provjerenih kadrova” poput Rajka Kuzmanovića? I da li bi opozicija konačno mogla da se ujedini oko jednog imena ili bi i na te izbore išli u više kolona?

Slobodan Popadić (Foto: S. Pašalić)

Vladanje iz sjenke

„Kroz presudu Dodiku moći ćemo da iščitamo mnogo toga, pa i da li je definitivno odlučeno da ga politički uklone ili je opet sa Sarajevom i Zapadom napravio neku pogodbu. Političko djelovanje ne treba odvajati od ostatka presude koju svi u BiH pomno čekaju“, kaže za MojuHercegovinu novinar Slobodan Popadić.

Ako bi Sud Dodiku zabranio bilo kakvo političko djelovanje, to bi značilo, dodaje on, ne samo da se ne može kandidovati, nego i zabranu da, kao predsjednik stranke, potpisuje kandidatske liste.

„Oni koji bi u tom slučaju u ime SNSD-a išli na izbore, sa Dodikom bi igrali na povjerenje, pod uslovom da su kalibar za najviše funkcije. Problem je i to što su oni kojima Dodik vjeruje takođe pod sankcijama, poput Željke Cvijanović ili njegovog sina Igora“, rekao je Popadić.

Vladavina preko drugih ne mora da znači, smatra Popadić, automatski Dodikov politički kraj, jer on neko vrijeme može da djeluje iz sjenke. Dugoročno, oni koji fiktivno vladaju poželjeće da imaju stvarnu moć i to je onda kraj.

„Usisavanjem papaka iz drugih stranaka, SNSD kao da se priprema za najcrnje dane, pa sakuplja rezerve, u nadi da će da prežive samo na taj način, uništavajući i koalicione partnere. Ponašaju se slično Amerikancima koji u podzemne bunkere deponuju sve i svašta vjerujući da će uskoro sudnji dan“, kazao je Popadić.

Vojislav Savić

Zabrana nerazumna opcija

Politikolog Vojislav Savić ističe da zabranjivanje Dodiku da se bavi političkim djelovanjem nije ni realna, a ni razumna opcija. Razlozi za to su, dodaje on, prije svega pravni i politički, a ono što je još važnije, to bi uvelo zemlju u nestabilnost iz koje može proizaći mnogo ružnih stvari.

„U današnjem svijetu u kojem se sve ubrzano mijenja, stabilnost je prijeko potrebna kako bi građani mogli da žive normalan život. Sud BiH bi takvom odlukom uveo Bosnu i Hercegovinu u kraj njenog postojanja u formi kako ona sada postoji, i ovakva klimava, i to zaista mislim, bez ikakve namjere da stvari ublažavam ili radikalizujem“, rekao je Savić za MojuHercegovinu.

On ne vjeruje da bi bilo moguće održati bilo kakve izbore u takvoj atmosferi, a ako bi neko i odlučio da na to pristane, imao bi više štete nego koristi od te odluke.

„Pitanje je da li bi takav kandidat dobio ikakav legitimitet budući da su građani već izabrali predsjednika prije dvije godine. Nezahvalno je baviti se prognozama u politici, ljudska ponašanja su nepredvidljiva i iracionalna, zato mislim da nije toliko bitno šta dolazi ‘poslije’ takve eventualne odluke, jer bi sam taj potez bio toliko razarajući za ovu državu da je nemoguće predvidjeti bilo kakav tok događaja“, istakao je Savić.

Darko Momić

Dva imena

Novinar Darko Momić smatra da Milorad Dodik za visoku funkciju priprema ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željka Budimira. Pitanje je samo, kaže on, da li namjerava da ga ustoliči na mjesto Radovana Viškovića, aktuelnog predsjednika Vlade Srpske, ili ga priprema za predsjedničku trku.

„Iako će neki tvrditi da Dodik priprema svog sina za nasljednika, nisam spreman da poverujem u to. Što se tiče opozicije, predsjednik SDS-a Milan Miličević u trenutnoj situaciji ima najveće moralno i svako drugo pravo da istakne kandidaturu za predsjednika RS, a vidim ga i kao jedinog kandidata koji može da pomiri i objedini opozicioni front“, kaže Momić za naš portal.

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap