Početna  /  Iz GIK-a demantuju optužbe iznesene od strane pokreta Za pravdu i red, Banjak tvrdi da je Skupština imenovala Gradsku izbornu komisiju u skladu sa Izbornim zakonom BiH!
Izdvajamo Trebinje

Iz GIK-a demantuju optužbe iznesene od strane pokreta Za pravdu i red, Banjak tvrdi da je Skupština imenovala Gradsku izbornu komisiju u skladu sa Izbornim zakonom BiH!

Dragoslav Banjak (FOTO: Moja Hercegovina)
Povodom današnjeg podnošenja krivičnih prijava protiv više lice, a od strane pokreta Za pravdu i red, kontaktirali smo Dragoslava Banjka, predsjednika Skupštine Grada Trebinja i Gradsku izbornu komisiju. Oni tvrde da su optužbe koje su danas iznesene besmislene i da su dio političke igre. Ipak, neke stvari i dalje ostaju nejasne i u velikoj mjeri su zbunjujuće.

Iako je 2. septembra tekuće godine na sajtu Grada Trebinja, u podkategoriji Gradska izborna komisija, objavljena potpisana Odluka o imenovanju Biračkih odbora, a na osnovu koje su iz Za pravdu i red napravili spisak politički angažovanih ličnosti što je kod njih probudilo sumnju u regularnost izbora, iz GIK-a su za internet magazin ”Moja Hercegovina” rekli da objavljeni spisak nije konačan te da će se on mijenjati još do formiranja konačnog spiska. U odgovoru koji smo dobili stoji da kandidati koji su na prošlim lokalnim izborima bili kandidati za odbornike neće proći jer ih je CIK putem svoje aplikacije automatski eliminisao. Dakle, po okončanju procesa obuke biće donesena Odluka o izmjeni i dopuni Odluke objavljene 2.9.

”Gradska izborna komisija je bila u obavezi da do 2. septembra ove godine donese Odluku o imenovanju biračkih odbora na osnovu Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora. U propisanom roku na istu nije bilo prigovora, te smo nakon isteka navedenog roka pristupili unosu imenovanih članova biračkih odbora kroz aplikaciju CIК-a, koja je naknadno aktivirana za ove potrebe. Svi predloženi, odnosno imenovani članovi koji su na prethodnim lokalnim izborima bili na listi bilo kog političkog subjekta, odbijeni su kroz aplikaciju CIК-a, te isti nisu pozivani na obuke. Obuke traju već 7 dana, njih je prošlo oko 3/4 ljudi, a konačnu odluku o imenovanju Biračkih odbora donijećemo nakon svih termina obuka, a posljednji termini su u četvrtak i petak. Poznato je da u Biračkim odborima ne smije biti niko ko je na prethodnim izborima bio kandidat bilo kojeg političkog subjekta, ali svi će biti odbijeni kroz aplikaciju CIK-a. Ne znamo ko je i zašto predlagao kandidate, ali je suština da oni neće biti u Biračkim odborima.” – rečeno nam je u Gradskoj izbornoj komisiji. Pored predloženih članova koji su odbijeni putem aplikacije CIK-a, postoji mogućnost i odustajanja, neprisustvovanja obuci kao i zdravstveni razlozi koji mogu uticati na izmjene prvobitno predloženih Biračkih odbora.” – rečeno nam je u GIK-u.

U GIK Trebinje odbacuju svaku mogućnost pristrasnosti i nekorektnosti prema bilo kojem političkom subjektu te pozivaju sve učesnike narednih izbora da budu fer i korektni.

”Ovim putem apelujemo da svi politički subjekti budu fer i korektni, kako po pitanju saradnje sa GIК-om tako i po pitanju aktivnosti sprovođenja izborne kampanje.” – kategorični su predstavnici Gradske izborne komisije.

Povodom optužbi koje je iznio Nebojša Vukanović zamolili smo Dragoslava Banjka za komentar njegovo viđenje cijele stvari. On nam je poslao odgovor koji prenosimo u cjelosti, ali je isti prenio u vidu statusa na svom FB profilu prije objave teksta.

”Informisan sam o optužbama koje je gospodin Nebojša Vukanović danas iznio protiv više lica, uključjujući i mene, kao i protiv Gradske izborne komisije. Takođe sam pročitao i saoštenje GIK-a, koji je u skladu sa svojim mandatom opovrgnuo navedene optužbe. Iz teksta saopštenja, između ostalog, jasno je da je Skupština grada imenovala Gradsku izbornu komisiju u skladu sa Izbornim zakonom BiH, kao i da je Centralna izborna komisija BiH dala saglasnost na ovu odluku, potvrđujući tako njenu validnost. Sve ostalo što je gospodin Nebojša Vukanović iznio protiv mene ne predstavlja ništa drugo do krajnje nepristojan obračun sa političkim oponentom na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu. Gospodin Vukanović se očigledno opredijelio da ne bira riječi ni postupke kako bi sebi otovorio prostor za još jedan mandat u najvažnijem zakonodavnom tijelu Republike Srpske. Iz tog razloga, uvjeren sam da ćemo se sličnih manifestacija protiv kandidata za poslanike, u njegovoj režiji, još nagledati do 2. oktobra.” – rekao je Banjak za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

On nije želio komentarisati članove i/ili predsjednike Biračkih odbora koji zastupaju tzv. fantomske stranke, a kadar su vladajuće partije.

”Ostale neću komentarisati jer nisam učestvovao u njihovom izboru. Ukoliko postoje primjedbe, treba ih proslijediti CIK-u.” – rekao je Dragoslav Banjak.

Ono što i dalje ostavlja određene nejasnoće tiče se imenovanja Gradske izborne komisije, a u kojoj se ponovo našla Maja Kolak, višegodišnja članica SNSD-a, a koja je 2016. godine bila kandidatkinja ove stranke za odbornicu u Skupštini Grada Trebinja. Iako nije bila kandidat na posljednjim izborima, ona se, prema slovu Izbornog zakona nije smjela naći u sastavu Gradske izborne komisije. Podsjećamo, u Članu 2.1. Izbornog zakona stoji sljedeće: Izborne komisije i birački odbori nezavisni su i nepristrasni u svom radu. Član izborne komisije ili biračkog odbora neće učestvovati u donošenju odluke kada taj član ili član njegove uže porodice ima lični ili finansijski interes, ili ako postoji drugi sukob interesa, koji može dovesti u sumnju njegovu sposobnost da djeluje nepristrasno. Ovdje je posebno važan posljednji dio ovog Člana jer politička angažovanost bilo koje osobe apsolutno dovodi u sumnju sposobnost iste da djeluje nepristrasno.

Ono što takođe ostaje nejasno je to što prvobitna Odluka i dalje stoji na sajtu Grada Trebinja, a u kojoj decidno stoji spisak na kojem se nalaze sporne osobe, pa javnost do danas nije bila obaviještena da se radi o privremenoj Odluci, a ne definitivnoj. Simptomatično je da se tek danas nakon podnošenja krivičnih prijava i prijava CIK-u od strane pokreta Za pravdu i red pominje aplikacija CIK-a koja automatski odbija sve kandidate sa prethodnih izbora. Imajući u vidu da je na nekim od prethodnih izbora zaista u Biračkim odborima bilo osoba koje jesu politički angažovane na bilo koji način, ostaje pitanje gdje je aplikacija CIK-a bila ranije i kako se uopšte desilo da svoj potpis na Odluku objavljenu 2.9. stavi bilo ko i da li je prvobitno donesena Odluka prošla ikakvu provjeru?!

Takođe, ono što zabrinjava je veliki broj aktivista pa i funkcionera vladajuće partije koji su raspoređeni u mnoge političke subjekte poput Lijevog krila, Rebalansa, Saveza mladih Srpske, a za koje se defakto zna da su politički aktivni i da se njihovim imenovanjem grubo krši Izborni zakon, tj. gorenavedeni Član 2.1.

Ovim putem pozivamo Centralnu izbornu komisiju da se oglasi povodom svih ovih navoda, a internet magazin ”Moja Hercegovina” će uputiti zvanični dopis ovoj instituciji kako bi pokušali dati odgovore na brojne nejasnoće.

Igor Svrdlin

 

4 Shares
4 Shares
Copy link