Početna  /  Ivanić u Trebinju: Proglasićemo 9. januar Danom državnosti i šta će onda Izetbegović?
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Trebinje Vijesti

Ivanić u Trebinju: Proglasićemo 9. januar Danom državnosti i šta će onda Izetbegović?

TREBINJE – „Bakiru Izetbegoviću bi bilo daleko pametnije da uopšte nije pokrenuo apelaciju protiv održavanja referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske. Odgovori će biti žestoki. Mi možemo 9. januar proglasiti Danom državnosti i šta će onda?“, rekao je danas u Trebinju Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

mladen_ivanic_mojahercegovina

Ivanić je novinarima kazao da je 9. januar godinama slavljen kao Dan Republike Srpske i da niko zbog toga nije pravio problem, te istakao da razlog zbog kog je Izetbegović pokrenuo apelaciju protiv ovog referenduma nema veze sa 9. januarom.

„To je bila njegova želja da pokaže koliko je on moćan i da može odlučivati o Republici Srpskoj. Daleko pametnije je bilo da on ovo uopšte nije pokrenuo i da nije izazivao ovaj datum. Ako nam neko nešto bude osporavao, možemo naći stotinu načina. Taj dan će ostati ključni praznik Republike Srpske i džaba Izetbegoviću pokušaji, pametnije je da se time ne bavi“, rekao je Ivanić.

On je dodao da je glavni prigovor međunarodnih institucija, nastao pod ogromnim pritiskom bošnjačkih partija, da referendum predstavlja izazov za odluku Ustavnog suda. Stoga on, kako je naveo, predlaže da referendumsko pitanje bude: “Da li ste zato da 9. januar bude Dan državnosti Republike Srpske”.

„To nema veze sa odlukom Ustavnog suda, iz okvira je nadležnosti Republike Srpske i naravno da će onda drugi reći: To je sad protivustavno, jer Republika Srpska nije država“, rekao je Ivanić.

Tenzije koje se dižu oko referenduma Ivanić vidi kao besmislene, a sve će, kako je kazao, najviše koristi donijeti predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Ja mislim da ne bi bilo pametno preduzimati nikakve mjere. Iz načina na koji komuniciraju međunarodne institucije, stiče se utisak da će oni ići ka nekoj vrsti zabrane ili pokušaja osporavanja. Ja mislim da je to greška i da je to, prije svega, podrška gospodinu Dodiku, jer će on od toga napraviti političku priču, a u suštini neće se dobiti ništa takvom zabranom”, ustvrdio je Ivanić.

Na pitanje šta misli o spekulacijama da će premijer Srbije Aleksandar vučić na večerašnjem sastanku sa Dodikom zatražiti da referendum bude otkazan, Ivanić je rekao da je to pitanje za njih dvojicu.

„To morate pitati njih dvojicu, ali ja ću biti večeras, pa ću imati prilike da vidim. Inače mislim da se sa referendumom ne smije igrati. Ako ste ga jednom zakazali, onda ga morate održati“, istakao je Ivanić.

On je danas posjetio Trebinje kako bi prisustvovao prazniku Preobraženja Gospodnjeg koji je krsna slava ovog grada.

Jelena Denda

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap