Početna  /  Ivanić o prihvatanju SSP-a: Kada dođu do zida svi znaju donijeti prave odluke
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Ivanić o prihvatanju SSP-a: Kada dođu do zida svi znaju donijeti prave odluke

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić potvrdio je na konferenciji za medije u Banjaluci da je usvojen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nakon što su vlasti iz Republike Srpske dale zeleno svjetlo.

mladen_ivanic2_mojahercegovina
Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić (FOTO: Moja Hercegovina)

“Predsjedništvo BiH je održalo telefonsku sjednicu i prihvatilo SSP te ovlastilo pregovarača da ga parafira. Na taj način stavljena je tačka na situaciju koja je trajala nekoliko sedmica”, rekao je Ivanić, a prenosi portal Klix.ba.

Istakao je kako je zadovoljan razvojem događaja s obzirom na to da se situacija razvijala onako kako je i pretpostavljao kada je i pokrenuo sva ova pitanja.

“Prelomni trenutak bio je kada je donesena odluka o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH. Tad sam svjesnim ubacivanjem institucija RS-a u donošenje odluka htio svojim kolegama iz FBiH jasno pokazati da BiH ne može funkcionisati na sistemu preglasavanja”, kazao je Ivanić.

Dodao je da je na taj način i vlastima u Banaluci htio pokazati da više nikada on, a ni Savez za promjene, neće donositi odluke koje su korisne za RS, a istovremeno stalno biti proglašavan izdajnikom.

“Desilo se da je vlast iz Republike Srpske nakon svega što je govorila promijenila mišljenje i prihvatila SSP. Ovo smatram jednom od svojih najvećih pobjeda u političkoj karijeri jer sam jasno pokazao i jednoj i drugoj strani. Ovo sve što se desilo bilo je korisno za odnose u BiH. Pokazalo se da svi kada dođu do zida znaju donijeti prave odluke”, rekao je Ivanić

Kako kaže, prelomni trenutak bio je razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja ga je podržala.

“Mislim da se došlo do rješenja koje će imati posljedice po našu privredu, ali ne toliko koliko se jedno vrijeme htjelo predstaviti”, kazao je Ivanić.

Podsjećamo, ranije je Vlada RS-a odbacila adaptirani SSP jer je navodno štetan po interese poljoprivrednika iz Republike Srpske. Odluku je promijenila nakon što je Njemačka obećala pomoć poljoprivrednoj proizvodnji u toku njegove implementacije.

Pored mehanizma koordinacije i znatnog napretka u sprovođenju reformi u BiH, SSP je jedan od ključnih uslova kako bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

0 Shares
0 Shares
Copy link