Početna  /  Ivanić: Dodikova politika vodi do sukoba među Srbima
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Ivanić: Dodikova politika vodi do sukoba među Srbima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da očekuje da će aplikacija za članstvo BiH u EU biti predata do kraja ovog mjeseca, eventualno početkom februara.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

“Ne vidim neki poseban razlog da se to odgađa. Realno govoreći ima dosta zemalja koje nisu za to, koje zbog svojih unutrašnjih prilika i ambijenta nisu za dalju priču o proširenju, ali nikada mi ne možemo dočekati da svi budu za nas. Meni je značajno što je lider Evropske narodne partije rekao da podržava aplikaciju”, kazao je Ivanić za Agenciju Anadolija (AA), navodeći da je optimista.

Govoreći o neispunjenim uslovima u Banjaluci, Ivanić je rekao da je uslov koji je vjerovatno najspecifičniji – prilagođavanje sporazuma o trgovini.

“Pregovarači u tome moraju pokušati maksimalno sačuvati interese BiH, odnosno poljoprivrede u BiH. Tu postoje četiri grupe proizvoda koje se moraju u maksimalnom smislu zaštititi. To mora ići ili duži vremenski period u kome će se tržište naše otvoriti, pa da to ne bude preko noći, nego par godina, dok ne dobijemo priliku da imamo i fondove kojima ćemo da pomognemo našoj poljoprivredi. Bez obzira na cijenu, mi očekujemo razumjevanje od evropskih institucija i očekujemo da to prilagođavanje bude postepeno”, kazao je Ivanić.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije objasnio je da “tu ostaje da se partneri iz FBiH dogovore, a najveći problem jeste pitanje uloge kantona”.

“Moje mišljenje je da to mogu uraditi na dva načina ili da unutar FBiH dogovore jedan stav pa onda nastupaju ili da nađu načina kako će se mehanizam od donošenja prilagoditi realnom, da ne mora 150 ljudi da učestvuje u donošenju odluke. Mislim da su vrlo blizu i da će brzo da se dogovore, jer je to interes svih nas”, kazao je Ivanić i dodao da RS kada je u pitanju mehanizam koordinacije nema apsolutno nikakav problem.

Komentarišući istupe Milorada Dodika, predsjednika RS, Ivanić je rekao da “samo nekulturan i nevaspitan čovjek može Srbe dijeliti na dane Božića i na Dan Republike Srpske”.

“Teško to pada, posebno kada dolazi od predsjednika RS koji bi trebao da radi potpuno drugačije stvari, da narodu pruža osjećaj prosperiteta, stabilnosti, sigurnosti, a ne da narod uvodi u svađe i sukobe”, kazao je Ivanić.

Navodeći da je jasno da Dodik osjeća da je prošlost i da nema šta da kaže o budućem putu RS-a i zato se služi samo uvredama.

Član Predsjedništva BiH naglasio je da nema namjeru da se takmiči sa Dodikom “u primitivizmu”.

“Rijaliti šou, neka vrsta političke farme, političkih parova, koje Dodik pravi je nešto u čemu neću da učestvujem. Imam puno ozbiljnijeg posla. Pred nama se nalazi nekoliko vrlo ozbiljnih stvari koje u ovoj godini moramo uraditi, a prva je treba da apliciramo za članstvo u EU”, kazao je Ivanić.

Rekao je da je njihova obaveza da narodu otvore perspektivu, prostor i mogućnost da dođe do razvoja i da se riječi okrenu u drugom pravcu.

“Treba da se umjesto svađa, primitivizma, sukoba, okrenemo razvoju” , rekao je Ivanić.

Istakao je da neće učestvovati u podjeli srpskog naroda, jer je interes naroda mir, a politika Dodika vodi ka sukobima među Srbima, a i sa drugim narodima.

“Obaveza nam je da podržimo pravosudne institucije u borbi protiv kriminala i korupcije, kako ko to doživljava to je njegovo pitanje. Treba da stvaramo politički ambijent da pravosudne institucije rade svoj posao do kraja. Ko je nevin ne treba da se sikira”, dodao je Ivanić.

Dodao je da je pokušavao i pokušavaće i ubuduće da sarađuje sa institucijama RS, ali da će čuvati vlastito dostojanstvo i nikome neće dozvoliti vrijeđanje “pa taman se on zvao i Milorad Dodik”.

0 Shares

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
 • Ivanić je bolesni karijerista i vreme je i da Ivanić položi račune pred svojim narodom u Republici Srpskoj zbog toga što sprovodi politiku Bakira Izetbegovića a ne onoga ko ga je izabrao na tu funkciju!

  Mladen Ivanić je rođen u Sanskom Mostu 1958. godine. Od političke karijere zaradio je prilično: ima stan u Banjaluci od skoro 100 kvadratnih metara, vlasnik je vikendice na crnogorskom primorju, vozi automobila marke Mercedes 320 CDI, njegova supruga Gordana ima stan u Beogradu, a ćerka Jelena takođe stan u BiH…Poveliki novac koji drži kod stranih banaka, “za crne dane”, stvorio je na protivzakonit način.

  Naime, Apelaciono veće suda BiH, nakon dužeg procesa, na intervenciju iz okruženja Bakira Izetbegovića, oslobodilo je Ivanića u julu 2010. godine svih optužbi za nesavestan rad u službi.

  Prethodno ga je isti sud nepravosnažno osudio na 18 meseci zatvora. Prema toj presudi, Ivanić je odobrio veliku seču šume i protivzakonitu eksploataciju najkvalitetnije drvene građe, a sebi od tog posla stavio dobru proviziju u džep.

  Ne treba zaboraviti da je ovaj nekadašnji novinar radio Banja Luke, prilično dobro pripreman za političku karijeru na postdoktorskim studijama u Manhajmu i Glazgovu, gde su ga “preobraćali” najbolji globalistički učitelji.

  Na Opštim izborima 2014. sa 317.799 glasova, Ivanić je izabran za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Od tog momenta, on je i delima i rečima okrenut protiv interesa Republike Srpske. Umesto u zatvoru on sad sedi u Predsedništvu BH i posvetio se rušenju Republike Srpske.

 • Da ne bude da je ovaj komentar napisao neki Dodikovac.Znaci nisam za Dodika nikad bio niti sam za SDS ali ne nasedajte na osobe kao sto je izdajnik Ivanic. Ovo vam govori neko ko njih veoma dobro poznaje.Mladen Ivanic je zahvaljujuci Bakiru milioner a zauzvrat ce da rusi RS. Istinu o tom bolesniku treba svi da znaju!

Copy link
Powered by Social Snap