Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Italijanski kulturni klub ”Leonardo” iz Trebinja najavljuje niz aktivnosti u saradnji sa italijanskom ambasadom

  Podijeli:

  U Trebinju će se sutra i prekosutra, u galeriji Muzeja Hercegovine, a u sklopu Sedmice iztalijanskog filma u Bosni i Hercegovini, održati projekcije italijanskih filmova ”Trst, Jugoslavija” (orig. Trieste, Yugoslavia) i ”Uši” (orig. Orecchie). Iz Italijanskog kulturnog kluba ”Leonardo” kažu da je ovo samo početak aktivnosti koje će uslijediti u saradnji sa italijanskom ambasadom, a već krajem novembra u Trebinju će biti održani Dani italijanske kuhinje. Iz ”Leonarda” nam poručuju da to nije sve i da je u pripremi prva strip izložba u Trebinju, na kojoj će se predstaviti strip crtači iz čuvene italijanske škole stripa.

  U sklopu sedmice italijanskog filma u Bosni i Hercegovini, u Trebinju će sutra i prekosutra biti prikazana dva filma italijanske produkcije, dokumentarac ”Trst, Jugoslavija” Alesija Bozera i komedija ”Uši” reditelja Aleksandra Aronadija. Dokumentarni film ”Trst, jugoslavija” biće prikazan sutra u 18:30, a komedija ”Uši” prekosutra u 19 časova. Sedmica italijanskog filma u BiH traje od 7. do 19. novembra, a filmovi će biti prikazani u Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Banjaluci, Srebrenici, Tuzli, Mostaru i Trebinju. Ulaz je slobodan. Organizator ove smotre italijanskog filma je italijanska ambasada.

  Plakat dokumentarnog filma ”Trst, Jugoslavija”

  Italijanski kulturni klub ”Leonardo” iz Trebinja nakon višegodišnje pauze nastavlja sa radom i pored prezentacije italijanskog filma, najavljuje niz događaja koji će uslijediti i neke ideje koje su još uvijek u povoju. Gordana Radovanović, predsjednica Italijanskog kulturnog kluba ”Leonardo” za internet magazin ”Moja Hercegovina” najavljuje dešavanja koja će uslijediti i otkriva zanimljive planove koji bi se, uz adekvatnu podršku, mogli realizovati u gradu na Trebišnjici.

  ”Nakon višegodišnje pauze Italjanski kulturni klub Leonardo iz Trebinja je ponovo uspostavio saradnju sa Italijanskom ambasadom. Projekcija filmova je prva u nizu više događaja koji će se organizovati do kraja ove godine i početkom naredne. Jedan od njih će biti i događaj krajem novembra u Sedmici italijanske kuhinje.” – kaže Gordana Radovanović za MH i dodaje da je u planu i prva izložba italijanskog stripa u Trebinju na kojoj će se predstaviti strip crtači iz čuvene italijanske strip škole.

  Foto: Arhiv Moja Hercegovina; lijevo: ekolog Suzana Gomez, desno: Gordana Radovanović

  Gordana za čitaoce internet magazina ”Moja Hercegovina” otkriva i ideju o održavanju škole/radionice za djecu na temu dječijeg stripa i animacije.

  ”S obzirom da je italijanski strip i poznat i popularan u našem miljeu, a ambasada Italije organizuje promociju njihove umjetnosti i kulture, došli smo na ideju da organizujemo strip izložbu i iniciramo radionice stripa za djecu.” – dodaje Gordana za kraj kratkog razgovora za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

  Italijanski kulturni klub ”Leonardo” je nakon višegodišnje pauze u radu krenuo ”udarnički” a ideje koje će, nadamo se, biti realizovane, svakako će imati svoju publiku u Trebinju. To se posebno odnosi na inicijativu vezanu za devetu umjetnost imajući u vidu da je strip itekako popularan u ovom dijelu Hercegovine, za šta zaslugu svakako ima i italijanska škola stripa. Veliki broj stripova italijanskih autora svoje mjesto je našla u kultnoj ediciji ”Lunov magnus strip” koja je izlazila u bivšoj Jugoslaviji od 1968. pa sve do 1993. godine. a Italijani su bili važna karika i  čuvene ”Zlatne serije”. U pomenutim edicijama izlazili su stripovi Zagor, Teks Viler, Veliki Blek, Kit Teler, Mister No i drugi likovi čija se popularnost obnavlja širom regiona. Takođe, jedan od najpopularnijih stripova u bivšoj Jugoslaviji – Alan Ford još jedan je izdanak italijanske škole stripa.  Trebinjski stripofili će nesumnjivo uživati ukoliko se pomenute ideje realizuju. Takođe, ljubitelje italijanske kulture, hrane i običaja u narednom periodu očekuju brojna iznenađenja iz Italijanskog kulturnog kluba ”Leonardo”.

  Igor Svrdlin

   

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI