Početna  /  Italijanski kulturni klub ”Leonardo” iz Trebinja najavljuje niz aktivnosti u saradnji sa italijanskom ambasadom
Hercegovina Trebinje

Italijanski kulturni klub ”Leonardo” iz Trebinja najavljuje niz aktivnosti u saradnji sa italijanskom ambasadom

U Trebinju će se sutra i prekosutra, u galeriji Muzeja Hercegovine, a u sklopu Sedmice iztalijanskog filma u Bosni i Hercegovini, održati projekcije italijanskih filmova ”Trst, Jugoslavija” (orig. Trieste, Yugoslavia) i ”Uši” (orig. Orecchie). Iz Italijanskog kulturnog kluba ”Leonardo” kažu da je ovo samo početak aktivnosti koje će uslijediti u saradnji sa italijanskom ambasadom, a već krajem novembra u Trebinju će biti održani Dani italijanske kuhinje. Iz ”Leonarda” nam poručuju da to nije sve i da je u pripremi prva strip izložba u Trebinju, na kojoj će se predstaviti strip crtači iz čuvene italijanske škole stripa.

U sklopu sedmice italijanskog filma u Bosni i Hercegovini, u Trebinju će sutra i prekosutra biti prikazana dva filma italijanske produkcije, dokumentarac ”Trst, Jugoslavija” Alesija Bozera i komedija ”Uši” reditelja Aleksandra Aronadija. Dokumentarni film ”Trst, jugoslavija” biće prikazan sutra u 18:30, a komedija ”Uši” prekosutra u 19 časova. Sedmica italijanskog filma u BiH traje od 7. do 19. novembra, a filmovi će biti prikazani u Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Banjaluci, Srebrenici, Tuzli, Mostaru i Trebinju. Ulaz je slobodan. Organizator ove smotre italijanskog filma je italijanska ambasada.

Plakat dokumentarnog filma ”Trst, Jugoslavija”

Italijanski kulturni klub ”Leonardo” iz Trebinja nakon višegodišnje pauze nastavlja sa radom i pored prezentacije italijanskog filma, najavljuje niz događaja koji će uslijediti i neke ideje koje su još uvijek u povoju. Gordana Radovanović, predsjednica Italijanskog kulturnog kluba ”Leonardo” za internet magazin ”Moja Hercegovina” najavljuje dešavanja koja će uslijediti i otkriva zanimljive planove koji bi se, uz adekvatnu podršku, mogli realizovati u gradu na Trebišnjici.

”Nakon višegodišnje pauze Italjanski kulturni klub Leonardo iz Trebinja je ponovo uspostavio saradnju sa Italijanskom ambasadom. Projekcija filmova je prva u nizu više događaja koji će se organizovati do kraja ove godine i početkom naredne. Jedan od njih će biti i događaj krajem novembra u Sedmici italijanske kuhinje.” – kaže Gordana Radovanović za MH i dodaje da je u planu i prva izložba italijanskog stripa u Trebinju na kojoj će se predstaviti strip crtači iz čuvene italijanske strip škole.

Foto: Arhiv Moja Hercegovina; lijevo: ekolog Suzana Gomez, desno: Gordana Radovanović

Gordana za čitaoce internet magazina ”Moja Hercegovina” otkriva i ideju o održavanju škole/radionice za djecu na temu dječijeg stripa i animacije.

”S obzirom da je italijanski strip i poznat i popularan u našem miljeu, a ambasada Italije organizuje promociju njihove umjetnosti i kulture, došli smo na ideju da organizujemo strip izložbu i iniciramo radionice stripa za djecu.” – dodaje Gordana za kraj kratkog razgovora za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Italijanski kulturni klub ”Leonardo” je nakon višegodišnje pauze u radu krenuo ”udarnički” a ideje koje će, nadamo se, biti realizovane, svakako će imati svoju publiku u Trebinju. To se posebno odnosi na inicijativu vezanu za devetu umjetnost imajući u vidu da je strip itekako popularan u ovom dijelu Hercegovine, za šta zaslugu svakako ima i italijanska škola stripa. Veliki broj stripova italijanskih autora svoje mjesto je našla u kultnoj ediciji ”Lunov magnus strip” koja je izlazila u bivšoj Jugoslaviji od 1968. pa sve do 1993. godine. a Italijani su bili važna karika i  čuvene ”Zlatne serije”. U pomenutim edicijama izlazili su stripovi Zagor, Teks Viler, Veliki Blek, Kit Teler, Mister No i drugi likovi čija se popularnost obnavlja širom regiona. Takođe, jedan od najpopularnijih stripova u bivšoj Jugoslaviji – Alan Ford još jedan je izdanak italijanske škole stripa.  Trebinjski stripofili će nesumnjivo uživati ukoliko se pomenute ideje realizuju. Takođe, ljubitelje italijanske kulture, hrane i običaja u narednom periodu očekuju brojna iznenađenja iz Italijanskog kulturnog kluba ”Leonardo”.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
0 Shares
Copy link