Početna  /  Istraživali smo: Kakva su iskustva Trebinjaca zaposlenih u Dubrovniku? (VIDEO)
Trebinje Video

Istraživali smo: Kakva su iskustva Trebinjaca zaposlenih u Dubrovniku? (VIDEO)

Od ljetne turističke sezone 2018. put Dubrovnika su iz Trebinja krenule kolone nezaposlenih ili nedovoljno plaćenih radnika. Iako je još od ranije određeni broj Trebinjaca zarađivao svoj hljeb radom u Dubrovniku, najnovija dešavanja bi se mogla nazvati pravom malom migracijom radne snage u Dubrovnik. Šetajući ulicma grada na Trebišnjici, teško je zaobići priču o radu u Dubrovniku, pa se stiče utisak da svi idu u Dubrovnik, prijavili su se za posao u Dubrovniku, ili imaju nekog bliskog koji radi u Dubrovniku. Stoga ne čude čaršijske priče koje kažu da je u Dubrovniku već zaposleno oko 2.000, uglavnom mladih Trebinjaca. S druge strane, zvanični podaci do kojih smo došli u razgovoru sa Draganom Popovićem, rukovodiocem trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje RS, kažu da je u toku prošle godine u Dubrovnik otišlo svega 75 radnika iz Trebinja.

Razgovarali smo sa dvoje mladih Trebinjaca – Jefimijom Ot i Igorom Gudeljem. Jefimija od skoro odlazi u Dubrovnik na rad, a Gudelj je zaposlen u Poštama Hrvatske već osam mjeseci. Oni govore o razlozima svog odlaska u Dubrovnik i impresijama.

Određeni broj radnika se, nezadovoljan uslovima rada u Dubrovniku vratio u Trebinje, kako su nam rekli na Birou rada, u pitanju je građevinska struka, a jedan glumac je otišao u Dubrovnik i postao poštar. Iako je poslovna tajna, plate u Dubrovniku, za kraće radno vrijeme, su 3-4 puta veće, pa ne čudi što se posljednjim ”preseljenjem” stari dobri Ćiro bar malo primakao Dubrovniku, očajnički tražeći neku turističku turu za sebe. O svemu ovome pogledajte u video reportaži internet magazina ”Moja Hercegovina”

Igor Svrdlin

147 Shares
Oznake
147 Shares
147 Shares
Copy link