Početna  /  Istorijska transplantacija uspešno izvedena u Tiršovoj
Srbija

Istorijska transplantacija uspešno izvedena u Tiršovoj

Prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja u svetu uspešno je izvedena u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj prošlog vikenda. Ujedno je u pitanju i prva transplantacija materice izvedena u Srbiji.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Operacija je urađena u nedelju 26. marta, počela je oko osam ujutro i trajala je duboko u noć.

Reč je o bliznakinjama starim 34 godine. Jedna koja ima matericu već je majka troje dece, a sada se svi nadaju da će i njena sestra bliznakinja kojoj je presađena materica uskoro imati potomstvo.

“Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju i u odličnom su stanju”, rekao je za RTS direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić navodeći da za sada postoperativni tok ide idealno, ali da je još rano da se radujemo potpuno.

Operacija je dobro prošla, protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, embrioni su spremni i očekuje se da će za šest meseci biti urađen embriotransfer.

U operaciji je učestvovao veliki tim lekara iz Tiršove i stručnjaci iz sveta, na čelu sa stručnjakom iz Švedske, profesorom Matsom Brenstremom.

U timu su bila tri lekara iz Švedske, tri lekara sa Harvarda, direktor Transplantacione hirurgije sa Harvarda, profesor Štefan Tulijus, tri lekara iz Izraela i ogromna ekipa iz Tiršove, veliki broj sestara i ostalog osoblja.

“Posebno nam je drago da su gosti iz inostranstva bili zadovoljni i pohvalili naš tim”, kaže Radojičić.

Navodi da klinka u Tiršovoj ima veliko iskustvo u transplantaciji i u genitorekonstruktivnoj hirurgiji, te projekat koji radi zajedno sa Institutom u Geteburgu.

Kako je rekao Radojičić, Srbija je izabrana za ovaj poduhvat zbog dobre dugogodišnje saradnje, veoma dobrih tehničkih i medicinskih uslova, odličnog tima stručnjaka, a i zbog toga što su pacijentkinje iz Srbije.

Radojičić kaže da se, prema statistici, oko 10 do 15 devojčica godišnje rodi sa ovom anomalijom, odnosno bez materice.

“One nisu imale mogućnost da budu majke i rađaju i na ovaj način smo napravili korak napred u medicini”, rekao je Radojičić.

0 Shares
0 Shares
Copy link