Početna  /  Istočna Hercegovina u novogodišnjem ruhu (FOTO)
Hercegovina

Istočna Hercegovina u novogodišnjem ruhu (FOTO)

 ISTOČNA HERCEGOVINA – Kao i prethodnih godina Grad Trebinje i većina hercegovačkih opština okićeni dočekuju novogodišnje praznike, a doček na otvorenom biće organizovan samo u Trebinju.

Trebinje i ove godine u prazničnom ruhu dočekuje nadolazeće praznike. Prema slikama koje možemo vidjeti na trebinjskim ulicama reklo bi se da su, ove godine, izostali novi ukrasi, ali ipak nema mjesta za nezadovoljstvo. Bogato je okićena ulica Jovana Dučića, poznatija kao gradski trg, Cvjetni trg, ali i ulica Kralja Petra I Karađorđevića.

Pretprazničnu idilu u gradu na Trebišnjici upotpunili su i građani ukrašavajući svoje stanove, ali i vlasnici brojnih ugostiteljskih objekata.

Grad Trebinje i ove godine organizuje doček na otvorenom. Svi oni koji odluče da Novu godinu dočekaju na otvorenom u ovom gradu uživaće uz zvuke beogradskog „Blah Blah banda“ i domaćeg rok sastava „Krugovi u žitu“.

Razloga za slavlje imaju i najmlađi kojima će takođe biti priređen doček dječije Nove godine u 12 časova. Za dobru zabavu, kako je najavljeno, pored Djeda Mraza biće zaduženi i mališani iz vrtića „Naša radost“ i „Sunce”, te učenici Muzičke škole Trebinje, članovi plesne grupe „Maris” i Gradskog KUD-a „Alat Svislajon”.

Nevesinje je okićeno sa nešto više ukrasa nego prethodne godine, ukrašeno je gradsko šetalište, trg na kojem je postavljena i okićena novogodišnja jelka, a ukrasi su postavljeni i na dionici prema osnovnoj i srednjoj školi. Pojedinci su se potrudili da ukrase grad u vlastitoj režiji. Kako nema organizovanog dočeka, Nevesinjci će najluđu noć uglavnom provesti u lokalima koji su već rezervisani.

Nevesinje dodatno ukrašava snijeg, a za ove lijepe fotografije zaslužan je Miroslav Simović.

Novi praznični ukrasi ove godine u Bileći

Za razliku od prošle godine kad su bilećke ulice ostale bez prazničnih ukrasa, jer su nadležni  smatrali da je novac korisnije usmjeriti u druge svrhe, izgleda da su ove godine promijenili mišljenje, pa je Bileća ipak okićena.

Doduše, dosta skromno, ali ipak ovih dana na ulicama je moguće primijetiti i nešto novog prazničnog nakita koji je postavljen duž glavne ulice kao i na raskrsnicama gdje ga prethodnih godina nije bilo.

Sudeći po komentarima, novi nakit je naišao na pozitivne reakcije građana Bileće, jer Bileća ovih dana izgleda koliko-toliko u skladu sa nadolazećim prazničnim danima.

Kao i prethodnih godina, Bilećani će Novu 2018. godinu dočekati u bilećkim kafićima i restoranima, a mnogi će se odlučiti da posjete neke od susjednih crnogorskih i hrvatskih gradova, gdje je organizovan doček na trgovima.

Iako je do kraja godine ostalo još samo dva dana, novogodišnja euforija uglavnom zaobilazi Gacko. Tvrde to i prolaznici sa kojima smo razgovarali na ulicama ovog hercegovačkog gradića, ali i prodavci u maloprodajnim objektima mada je pazar ovih dana ipak veći nego obično.

Oko novogodišnje atmosfere se nisu potrudili ni gradski oci jer iz budžeta ove godine nije izdvojena ni jedna marka za kićenje grada niti za organizovanje nekog društvenog događaja tokom praznika. Radnici “Komusa” su iskoristili nakit iz prethodnih godina i skromno ukrasili samo glavnu gradsku ulicu, centralni dio, od hotela do crkve.

Ono za šta se nije pobrinula lokalna vlast nadoknadila je priroda, pa je snijeg koji je tokom dana pao, donio zimsku idilu i tako krajoliku dao prazničnu notu.

Većina Gačana će najluđu noć provesti kod svojih kuća, u krugu porodice uz nešto bogatiju trpezu. Za one koji su odlučili da Novu godinu dočekaju u nekom od ugostiteljskih objekata izbor je znatno bogatiji nego prethodnih godina, a kako saznajemo, uglavnom su sva mjesta već rezervisana.

Ljubinje je ukrašeno skromno, kao i prethodnih godina, ali se praznični duh osjeti na svakom koraku. Ljubinjci će 2018. godinu da dočekaju u nekom od gradskih lokala, a oni dubljeg džepa će se zaputiti ka obližnjim atraktivnim destinacijama.

Stanovnici i ugostitelji su se potrudili da, u skladu sa mogućnostima, ukrase svoje objekte u Berkovićima i da u veselim bojama dočekaju novogodišnje praznike. Ipak, najljepši ukras ove opštine su mališani koji su ukrasili svoje malo carstvo.

FOTO: Berkovići Opština

Za kraj donosimo jednu šaljivu fotografiju, izgleda da je neko malo više popio i prije najluđe noći, ipak ovakvih nije bilo među našim Hercegovcima, makar ne među onim koji su ukrašavali naše gradove.

Svim našim vjernim čitaocima, koji se uz nas raduju, slave, ali i saznaju najbitnije informacije, želimo srećne predstojeće praznike.

Moja Hercegovina

113 Shares
113 Shares
113 Shares
Copy link