Početna  /  Islamska država preuzela odgovornost za napad u Berlinu
Svijet Vijesti

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Berlinu

Islamska država je putem svoje novinske agencije Amaq u utorak naveče preuzela odgovornost za teroristički napad kamionom u Berlinu, objavila je kompanija SITE Intelligence, koja se bavi monitoringom džihadističkih objava, a na nju se redovno pozivaju svi najugledniji svjetski mediji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

– Napadač u Berlinu je vojnik Islamske države, stoji između ostalog u objavi ISIS-ove agencije.

Dodaje se kako je taj ‘vojnik’ odgovorio na ISIS-ov poziv na napade na države članice koalicije koje se bore protiv ove terorističke organizacije na području Sirije, Iraka i Libije.

Ipak, nije moguće potvrditi autentičnost ove tvrdnje, s obzirom na to da napadač još nije uhvaćen pa je nemoguće reći je li i na koji način uistinu povezan s Islamskom državom, koja je u nekoliko navrata preuzimala odgovornost za krvoprolića kojima, prema tvrdnjama istražitelja, nije direktno upravljala.

Kao što smo javili, još uvijek nepoznati napadač kamionom poljskih oznaka zaletio se u kućice na popularnom berlinskom božićnom sajmu te je pritom pokosio više desetaka ljudi. Život je izgubilo njih najmanje 12, a ranjeno ih je najmanje 48.

Dio povrijeđenih je pušten iz bolnice, a dio ubijenih je identifikovan.

Kamion je u vlasništvu poljske špediterske kompanije, ali vjeruje se da je ukraden, a poljski vozač je ubijen.

Berlinska je policija uhapsila jednog 23-godišnjeg Pakistanca kojeg je dovodila u vezu s napadom, ali ga je u utorak naveče, zbog nedostatka dokaza, pustila na slobodu, te ga više ne smatra osumnjičenim. To zapravo znači da je stvarni napadač još uvijek nepoznat te se nalazi u bijekstvu, zbog čega su u berlinskoj policiji građane upozorili da budu na oprezu.

0 Shares
0 Shares
Copy link