Početna  /  Incko: Ako Srbi raspišu referendum o nezavisnosti intevenisaće međunarodna zajednica
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Incko: Ako Srbi raspišu referendum o nezavisnosti intevenisaće međunarodna zajednica

”Separatisti koji nastoje da podijele Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi da ugroze njene napore da se priključi Evropskoj uniji i da prinude međunarodne sile da intervenišu”, izjavio je u utorak u intervjuu Rojtersu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko.

Valentin Incko
Valentin Incko

“Intervenisali bismo ukoliko bi crvene linije bile prekoračene, ako bi (Srbi iz BiH) raspisali referendum o nezavisnosti – to bi predstavljalo takvu crvenu liniju”, rekao je Incko.

Upitan o mogućnosti “eventualne vojne intervencije u slučaju secesije”, Incko je rekao da bi se radije držao mirnih rješenja, kao što je međunarodni pritisak.

Zapadne diplomate navode, međutim, da bi u slučaju secesije bosanskih Srba, Incko imao ovlašćenje da pozove strane trupe kako bi spriječile oružani sukob, navodi Rojters.

Agencija navodi da su nedavno “srpski i hrvatski nacionalisti intenzivirali pozive na podjelu zemlje po etničkim linijama”.

“Na jednoj strani imamo integraciju u Evropu i istovremeno dezintegraciju kod kuće”, kazao je Incko.

On je dodao da se može desiti da čak i proces približavanja BiH Briselu bude usporen, jer bi dezintegracija mogla biti jača od integracije.

Agencija je podsjetila da se u Bosni i Hercegovini u okviru Eufora još oko 200 vojnika.

Evropska unija je prije tri mjeseca prihvatila aplikaciju BiH za priključenje EU, a prošle sedmice je preduzela prvi korak u, kako se čini izvjesno, dugotrajnom procesu pristupanja, podsjeća Rojters.

0 Shares
0 Shares
Copy link