Humanost na djelu: Trebinjac Branislav Špuran darovao krv 100. put

TREBINJE – Proteklog vikenda, na odjeljenju za transfuziju trebinjske bolnice, upisan je još jedan davalac koji je ušao u ”klub 100”. Ovog puta, stoti put je dragocjenu tečnost darovao dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi iz Trebinja, član Aktiva “SL Industrija alata” Branislav Špuran. 

Foto: Nezavisne novine

Prema njegovim riječima, iako je darovao krv stoti put, osjećaj je isti kao da je prvi.

– Osjećaj ovog 100. davanja je isti kao i prvi put, mada je danas bila veća trema. Kada sam 1979. godine počinjao, imao sam jak cilj u životu, a tada sam shvatio i čuo da je jedina stvar na svijetu koja je nezamjenjiva – krv, i da jedino čovjek čovjeku može dati krv. Taj cilj imao sam sve ove godine – kaže Špuran i nastavlja:

“Kao dječak, negdje sa 4-5 godina, imao sam privilegiju da upoznam predivnu osobu, droktoricu Persidu Kočišević, nažalost preminulu, koja je dolazila kod mene kući. Još tada sam slušao priče o krvi, koje meni nisu bile jasne, ali polako sam shvatao značenje te riječi i jedva sam dočekao punoljetstvo da, kao i mnogi drugi građani Trebinja, počnem sa dobrovoljnim davalaštvom”, prisjetio se Branislav.

Kako je kazao, bilo je godina da je pet ili šest puta godišnje davao krv, što nije preporučljivo.

Branislav Špuran je prvu dozu krv dao sa nepunih 18 godina, kao srednjoškolski maturant.

Kaže da je u dugom nizu godina humanitarnog rada ostao samo jedan cilj: pomoć kod spasavanja ljudskih života, iako od svojih stotinu davanja samo u dvadesetak poznaje ljude kojima je data njegova krv.

On je istakao da svoje stoto davanje krvi posvećuje pokojnoj doktorici Persidi Kočišević i svom pokojnom ocu Ristu Špuranu, koji su bili osnivači Službe transfuzijske medicine, ona kao ljekar, a on kao davalac krvi.

Dragana Šarenac, načelnik Centra za transfuzijsku medicinu Trebinje kaže da je Brano Šapuran sjajan saradnik i animator koji je uveo veliki broj novih davalaca krvi, a podsjetio je i da je njegov otac, Risto Špuran, rekorder davalaštva krvi u gradu na Trebišnjici, sa 118 doza darovane krvi.

Autor