Početna  /  Hrvatska: Srpski mladić pretučen zbog pesme
Hrvatska

Hrvatska: Srpski mladić pretučen zbog pesme

Mladić srpske nacionalnosti Jovan Matijević (23) iz Pakraca napadnut je u noći između petka i subote u kafiću u Okučanima, prenose hrvatski mediji.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, do sukoba je navodno došlo jer je mladić pokušao na džuboksu da pusti pesmu koja nije bila po volji ostalim gostima. Ubrzo je nekoliko gostiju kafića nasrnulo na njega i počelo da ga udara.

Zadobio je teške povrede lica.

Prema rečima svedoka, mladić je napadnut samo zato što su gosti procenili da je Srbin, a u pomoć mu je pritrčao prijatelj koji je hrvatske nacionalnosti.

Iz policije navode da su dobili informaciju u fizičkom sukobu koji se dogodio dvadesetak minuta nakon ponoći i da ispituju sve okolnosti događaja.

Dejan Jović, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu tvitovao je da “nasilnički incidenti u Vukovaru i sada u Okučanima pokazuju kuda vodi društvena atmosfera verbalnog nasilja: pravo u fizičke obračune”.

“Došao sam u gostionu kako bih se sreo s prijateljicom. Nikome nisam smetao, a nisam ni sklon nasilju. Prišao sam džuboksu na kojem sam pustio pesmu, a odjednom mi se u lice uneo jedan od gostiju kojem je smetala pesma”, tvrdi Matijević.

Kako kaže, dobio je nekoliko udaraca šakom u lice i pokušao je da se brani, ali je nakon toga usledio udarac kolenom u glavu i osvestio tek kada mu je u pomoć pristigao prijatelj Danijel, Hrvat kojeg poznaje već dvadeset godina.

“Nismo nikome smetali, a nismo ni hteli probleme. Napali su ga jer je Srbin, ali uspeo sam da ih nagovorim da prestanu”, kaže Danijel.

Jovan i Daniel pričaju da se druže uprkos tome što drugi kažu da ne bi trebalo.

“Znamo se već jako dugo, a ideja da bi trebalo da se mrzimo zbog prošlosti je luda. Obojica smo premladi, nismo sudelovali u ratu i smatramo da se to nas nimalo ne tiče, ističe Danijel.

Novinari “Jutarnjeg” posetili su kafić u kojem se dogodila tučnjava, a gosti koje su tamo zatekli potvrdili su da je bilo sukoba, ali negiraju da se radi o mržnji prema nacionalnoj manjini.

Tvrde da je mladić pretučen jer “njegovo ponašanje nije doličilo zemlji u kojoj se nalazi”.

Osim toga, navode da ne gaje mržnju prema Srbima, a to su potkrepili pesmama u džuboksu od kojih je većina srpskih. Kako kažu, hrvatskih nacionalističkih pesma kod njih nema.

“Evo, kao što vidite, nema niti jedne Tompsonove pesme, a ovaj juče dobio batine jer se bahatio. Čak smo na Fejsu videli njegovu sliku s kokardom na glavi”, rekao je jedan od gostiju koji je priznao da je bio u gostioni tokom tučnjave, ali navodi da nije sudelovao u njoj.

Na pitanje zašto mu je toliko zasmetala pesma, odnosno o kojoj je pesmi zapravo reč i zašto smatra da je mladić zaslužio da biti pretučen zbog pesme u džuboksu “Jutarnji” piše da nije dobio odgovor.

Kratko su rekli: “Ne sećamo se pesme, ali gde je našao baš nju?”

Kako ističe “Jutarnji”, navodno je reč o pesmi Žareta i Gocija “Ja popio jesam, al nisam budala”.

Izvor: B92

0 Shares
0 Shares
Copy link