Početna  /  Hrvatska kupuje novu eskadrilu i helikoptere “Black hawk”
Hrvatska Vijesti

Hrvatska kupuje novu eskadrilu i helikoptere “Black hawk”

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, rekla je u intervjuu za Večernji list da se Hrvatska ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere “Black hawk”.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

“Verujem da ćemo saradnju sa SAD i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavci vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. godine jer nam toliko treba da bismo doneli racionalnu odluku. Međutim, već smo doneli odluku da idemo dalje u nabavku transportnih helikoptera, najverovatnije američkih ‘Black hawk'”, rekla je Grabar Kitarović.

To što vest o nabavci novih vazduhoplova stiže posle vesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29 hrvatska predsednica ne vidi kao trku u naoružanju dve zemlje. Kako kaže, nabavka Migova za Srbiju je legitimna potreba da osigura svoje nebo.

“Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku MiG 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazdušnog prostora. Hrvatska je namera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmerena protiv Srbije, već je usmerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom”, poručila je hrvatska predsednica.

Dodaje da je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus, a kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Adrejom Plenkovićem.

Hrvatska sigurno ide u nabavu nove borbene eskadrile?

“Sada se moramo okrenuti pronalaženju najefikasnijeg i najisplativijeg rešenja”, rekla je Grabar Kitarović.