Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Hrvatska kupuje novu eskadrilu i helikoptere “Black hawk”

  Podijeli:

  Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, rekla je u intervjuu za Večernji list da se Hrvatska ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere “Black hawk”.

  Kolinda Grabar Kitarović
  Kolinda Grabar Kitarović

  “Verujem da ćemo saradnju sa SAD i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavci vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. godine jer nam toliko treba da bismo doneli racionalnu odluku. Međutim, već smo doneli odluku da idemo dalje u nabavku transportnih helikoptera, najverovatnije američkih ‘Black hawk'”, rekla je Grabar Kitarović.

  To što vest o nabavci novih vazduhoplova stiže posle vesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29 hrvatska predsednica ne vidi kao trku u naoružanju dve zemlje. Kako kaže, nabavka Migova za Srbiju je legitimna potreba da osigura svoje nebo.

  “Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku MiG 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazdušnog prostora. Hrvatska je namera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmerena protiv Srbije, već je usmerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom”, poručila je hrvatska predsednica.

  Dodaje da je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus, a kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Adrejom Plenkovićem.

  Hrvatska sigurno ide u nabavu nove borbene eskadrile?

  “Sada se moramo okrenuti pronalaženju najefikasnijeg i najisplativijeg rešenja”, rekla je Grabar Kitarović.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI