Početna  /  Hoće li Vlada Srpske platiti štetu firmama koje su radile u jeku epidemije?
Izdvajamo Republika Srpska

Hoće li Vlada Srpske platiti štetu firmama koje su radile u jeku epidemije?

Da bi se napravile pretpostavke u kojoj mjeri će epidemija Covid19 uticati na poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj, Unija udruženja poslodavaca sprovela je istraživanje i anketiranje 543 poslodavaca koji zapošljavaju 49 466 radnika. Cilj je da se analizira uticaj epidemije na poslovanje u Srpskoj.

Istraživanje je pokazalo, da u periodu od 8. do 30.aprila četvrtina preduzeća nije radila dok ih je 39 odsto djelimično radilo, a samo 3% firmi bilo je u punom kapacitetu bez izmjene režima rada.

Najizloženija su bila preduzeća koja zapošljavaju do 10 radnika čime je ova grupa i najranjivija.

 „Bilo koju štetu neko mora da plati, ko će platiti bilo bi dobro da plati onaj ko može, u ovom momentu može država i poslodavci radnici ne mogu jer većina živi od ličnih dohodaka i jedan do dva mjeseca ih dijeli od ličnog bankrota tako da radnike treba zadržati i ohrabriti i sve mjere usmjeriti da ih podnesu ili država ili poslodavci“, kaže Saša Stevanović, jedan od autora izvještaja „Uticaj COVID-19 na poslovanje u RS“.

Sektori koji su najviše pogođeni su turizam i ugostiteljstvo, gdje 95% radnika nije radilo kao ni 51 odsto poslovnih subjekata u sektoru proizvodnje tekstila, kože i odjeće.

U ovim sektorima se i očekuje najveći pad prihoda dok će najmanju štetu imati sektor bankarstva i osiguravajućih društava. Iz Unije poslodavaca kažu da je sada najbitnije obezbijediti finansijsku likvidnost firmi ali i sačuvati radnike.

 „To podrazumijeva ili neke posebne kreditne linije ili omogućavanje investicionih fondova da finansiraju preduzeća ili da i država uđe u vlasništvo preduzeća. Što se tiče poreza, sa ciljem da oni koji su imali najveći finansijski pad prihoda od preko 30% dođu u poseban poreski tretman po pitanju poreza i doprinosa“, smatra Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Svako deseto preduzeće u Srpskoj ima sopstveni izvor finansrianja u obliku gotovine ili štednje, a pristup kreditima i zajmovima ima manje od polovine poslodavaca. Zato su sve mjere, za koje poslovna zajednica smatra da su potrebne za pomoć privredi, upućene ka resornom ministarstvu.

 „Mjere koje je Vlada RS sprovela su neke od najboljih u regionu, isplata plata radnicima koji nisu radili, i ta faza je u završnoj fazi, i očekujemo do kraja sedmice da će biti završena isplata još nekoliko hiljada radnika za isplatu“, ističe Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS .

Neke od preporuka poslodavaca su poreska rasterećenja kroz smanjenje zbirne stope doprinosa, program podrške rastu plata i povećanju broja zaposlenih u realnom sektoru ali i formiranje kriznog fonda za pomoć poslodavcima.

Procijenjena ekonomska šteta koja se očekuje u Republici Srpskoj, prema ovom istraživanju, iznosi između 450 i 700 miliona maraka.

0 Shares
0 Shares
Copy link