Hoće li OHR umjesto posredovanja konačno prelomiti svojim prijedlogom izbornog zakona

Međunarodna zajednica koju u BiH aktivno predstavljaju Delegacija Evropske unije i Ambasada SAD-a uz ekspertsku pomoć OHR-a već mjesecima posreduje među političkim akterima u BiH u cilju adekvatnog rješenja za izmjene Izbornog zakona. Ipak, sudeći prema trenutnom raspoloženju političkih stranaka, Izborni zakon neće biti izmijenjen ukoliko to ne “nametne” OHR.

N1

Jedno od ključnih pitanja koje bh. političku scenu pritišće već godinama su izmjene Izbornog zakona koji je potrebno uskladiti i s Ustavom BiH, ali i s još uvijek neimplementiranom presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci”.

Priča o diskriminaciji, konstitutivnosti i zastupljenosti određenih naroda i grupa u BiH prelama se u jednoj tački, a to je pravo svih da biraju i da budu birani u okviru Izbornog zakona BiH. S tim u vezi međunarodna zajednica u BiH uz ekspertsku pomoć OHR-a već mjesecima organizira razgovore političkih aktera u BiH s ciljem postizanja kompromisa.

To još uvijek nije polučilo nikakve rezultate, a tome u prilog ide i činjenica da u Predstavničkom domu postoje dva prijedloga izmjena Izbornog zakona i to prijedlog HNS-a, odnosno HDZ-a BiH te prijedlog SDA. S obzirom na aktuelne odnose i utvrđene pozicije političkih partnera teško je očekivati da će ijedan od tih prijedloga biti usvojen.

S druge strane, ni pokušaj opozicionih SDP-a i DF-a da u Parlamentu FBiH raspravljaju o svom prijedlogu izbornih jedinica kao prijedlogu izmjena Izbornog zakona nije uspio.

S obzirom na to da se ulazi u sve dublju političku krizu s pravom se nameće pitanje do kada će OHR čekati da učini konkretne poteze.

“Kako su OHR i šira međunarodna zajednica jasno stavili do znanja, od ključnog je značaja da nadležni organi u BiH poduzmu neophodne korake kako bi omogućili neometano provođenje izbora 2018. i provedbu izbornih rezultata te da se suzdrže od jednostranih poteza koji mogu ugroziti samo provođenje izbora i političku stabilnost zemlje. Međunarodna zajednica je uključena kako bi olakšala komunikaciju među političkim strankama, što bi trebalo dovesti do toga da se izborna pravila izmijene na način koji će osigurati implementaciju izbora”, kazali su za Klix.ba iz OHR-a.

Komunikacija među političkim akterima ne da nije olakšana, nego je još više zategnuta. S trenutnim stanjem izbori u oktobru 2018. godine mogu se održati, ali se rezultati izbora neće moći implementirati na svim nivoima, što može značiti političku krizu s nesagledivim posljedicama.

“OHR podržava taj proces dogovora i poziva sve političke stranke da se fokusiraju na traženje rješenja za ovo značajno pitanje u duhu kompromisa”, naglašavaju iz te institucije.

Bez obzira na dobru volju OHR-a i međunarodne zajednice jasno je da su svi politički akteri u BiH jasno ukopali svoje pozicije i da nisu voljni na kompromise, što se priziva kao razumno rješenje. Stoga su mjeseci pred nama neizvjesni te će nam otkriti hoće li OHR konačno prelomiti konkretnim prijedlozima ili će građane ove zemlje prepustiti milosti i nemilosti stranaka koje odlučuju čak i o osnovnom ljudskom pravu, a to je da biraju i budu birani.

Autor