Početna  /  Hiljade Hercegovaca u ”Svetovasilijevskoj litiji” uz poruku ”Nema granice – Ne damo svetinje”
bileća gacko Hercegovina ljubinje Trebinje

Hiljade Hercegovaca u ”Svetovasilijevskoj litiji” uz poruku ”Nema granice – Ne damo svetinje”

Jutros oko 10 časova iz Mrkonjića, rodnog mjesta Svetog Vasilija Ostroškog krenula je ”Svetovasilijevska litija” za podršku vjernicima Crne Gore i za odbranu svetinja. Veliki broj Hercegovaca okupljao se u Mrkonjiću od ranih jutarnjih časova, a u šetnji dugoj 30 kilometara učestvovalo je više hiljada vjernika. Po dolasku litije u Saborni hram u Trebinju služen je moleban za spas svetinja u Crnoj Gori. Litiju je u svom konačnom obliku, po dolasku u Saborni hram, činilo više hiljada vjernika iz Trebinja, Bileće, Gacka, Ljubinja, Nevesinja, Berkovića i Goražda. Neke od poruka koje su prenesene današnjom litijom su ”Mrkonjići – Djeca Svetog Vasilija”i ”Nema granice – Trebinje ne da svetinje”. Veliki broj građana dočekao je litiju kod manastira Tvrdoš i priključio se hodu do Sabornog hrama. Među učesnicima litije duge tridesetak kilometara mogli su se vidjeti i devetogodišnja Sara Bulajić, te sedmogodišnji Milan Kojović – najmlađi učesnici litije.

Trebinje i cijela istočna Hercegovina je danas poslala snažnu podršku vjerujućem narodu Crne Gore u borbi za odbranu svetinja. Nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, sve veći broj građana svakodnevno se okuplja širom Crne Gore, a podrška stiže i iz Republike Srpske i Srbije. Iz Mrkonjića, rodnog mjesta Svetog Vasilija Ostroškog jutros je krenula litija, a veliki broj građana iz svih krajeva istočne Hercegovine okupljao se od ranih jutarnjih časova. Iz Mrkonjića je, prema procjeni policije, put Trebinja krenulo oko 3000 vjernika, a po dolasku ispred Sabornog hrama u Trebinju, taj broj je bio značajno veći.

Devetogodišnja Sara Bulajić – Jedna od najmlađih učesnika ”Svetovasilijevske litije”

Ispred Sabornog hrama služen je moleban za spas svetinja u Crnoj Gori. Otac Aleksandar je u svojoj besjedi, između ostalog, naveo da je sve što se dešavalo danas Božija energija istakavši da u hercegovačkom narodu gori kandilo vjere. Učesnici litije praćenom duhovnom muzikom i svojevrsnom himnom ”Ne damo svetinje”, po dolasku u Trebinje ispraćeni su aplauzima okupljenih Trebinjaca.

561 Shares
561 Shares
561 Shares
Copy link