Početna  /  HET podržao izgradnju Istočne obilaznice u Trebinju
Hercegovina Trebinje

HET podržao izgradnju Istočne obilaznice u Trebinju

TREBINJE -Hidroelektrane na Trebišnjici će finansiranjem projektne dokumentacije i izgradnje mosta ispod brane Gorica podržati izgradnju Istočne obilaznice u Trebinju, najavio je danas  Vedran Furtula, rukovodilac sektora investicione izgradnje, u HET-u.

Furtula je naveo da je HET u potpunosti finansirao ovaj projekat, čija je  vrijednost 200.000 KM,  a pored toga, ovo preduzeće će finansirati i izgradnju mosta.

„Mi smo se obavezali da ćemo pomoći infrastrukturu uz obalu rijeke Trebišnjice, posebno onu koja će spriječiti rizike od poplava“, naveo je Furtula i pojasnio da će most, dužine oko 400 metara, biti neposredno ispod brane Gorica.

Prema njegovim riječima predviđeni rok za završetak projekta je tri mjeseca, a ugovor o njegovoj izgradnji je dodijeljen projektnom birou „Ig inženjering“ iz Banjaluke.

„Projekat će biti gotov u martu i tada ćemo znati tačno koliko je potrebno sredstava za izgradnju mosta, a planirano je oko pet miliona KM“, istakao je Furtula i dodao da bi početak izgradnje mosta, ali i obilaznice, trebao biti naredne godine u ljetnim mjesecima.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, Marko Rikalo,  potvrdio je da se prva faza izgradnje obilaznice, od Aleksine Međe do Crkvine, odnosno mosta koji će graditi HET, može očekivati naredne godine, a do sredine 2019. godine, kako kaže, obilaznica bi se trebala spojiti s magistralnim putem Trebinje – Nikšić.

Prema njegovim riječima, značaj obilaznice je višestruk, ali, prije svega, obilaznica će riješiti saobraćajnu i vodovodnu infrastrukturu.

„Izgradnjom ove obilaznice, dijelovi koji su bili na višim zonama našeg grada dobiće potpuno novu dimenziju rješavanjem saobraćajne i vodovodne infrastrukture. Putem obilaznice će biti i krak cjevovoda pitke i tehničke vode, a izgradnjom rezervoara „Oko“ i novog cjevovoda na lijevoj obali, napravićemo prsten oko grada, i tako ćemo imati dva podsistema kojima ćemo moći grad snadbijevati vodom“, naveo je Rikalo i pojasnio da će na ovaj način izbjeći velike kvarove koji su nedavno trajali i po nekoliko dana.

Rikalo je naglasio da je procijenjena vrijednost obilaznice oko 30 miliona KM, a kako kaže, javna nabavka će pokazati tačno koliko će to da iznosi.

Jela Vučković

31 Shares
Copy link
Powered by Social Snap