Početna  /  Hercegovci u humanoj misiji pomoći za liječenje Bilećanina Marka Vučkovića – Uskoro ”Trka za zdravlje” duga 70 kilometara
bileća gacko Izdvajamo

Hercegovci u humanoj misiji pomoći za liječenje Bilećanina Marka Vučkovića – Uskoro ”Trka za zdravlje” duga 70 kilometara

Tridesettrogodišnji Bilećanin Marko Vučković već dvije godine bori se sa hroničnom nefropatijom, od februara je na dijalizi, a jedino rješenje je transplantacija bubrega koja se, u specifičnim okolnostima pandemije, može uraditi u Bjelorusiji. Ovaj zahvat koštaće oko 140.000 konvertibilnih maraka, a do sada su pokrenute brojne akcije za pomoć Marku Vučkoviću. U akcije se uključila cijela istočna Hercegovina, a 12. ili 13. decembra, zavisno od vremenskih uslova, biće održana humanitarna akcija ”Trka za zdravlje”. Dvadesetakk prijavljenih takmičara istrčaće stazu dugačku 70 kilometara, a svi zainteresovani će imati priliku da kupe kilometre po početnoj cijeni od 10 KM po kilometru. Organizator ove akcije je Dječiji vrtić iz Gacka, a trka će se održati u okviru drugog Novogodišnjeg humanitarnog bazara ”Ruke moje daruju da podrže život”.

Moglo bi se reći da se istočna Hercegovina digla sa ciljem pomoći Marku Vučkoviću iz Bileće, ocu dvoje djece kojem je transplantacija bubrega neophodna kako bi preživio. Trebinjska humanitarna organizacija ”Igdajedu” već nekoliko dana organizuje licitacije i nagradne igre za pomoć Marku Vučkoviću, a odnedavno je aktivna i Fejsbuk grupa ”Humanitarne licitacije Bileća” koja je za kratko vrijeme privukla veliku pažnju. Od 1. decembra aktivan je i kratki humanitarni broj za Marka Vučkovića, a pozivom na 1458 donirate 1 KM za njegovo liječenje. Marku možete pomoći i uplatom na žiro račun  551000-99999999-32 u Unicredit banci Banjaluka. Dio novca prikupile su i Markove radne kolege iz ”Elektro-Hercegovine”.

Akcije za Marka Vučkovića sigurno neće stati dok se ne prikupe sredstva dovoljna za transplantaciju bubrega, a jedna zanimljiva akcije dogodiće se 12. ili 13. decembra, a radi se o humanitarnoj trci nazvanoj ”Trka za zdravlje” u organiziciji Dječijeg vrtića Gacko, a u okviru drugog Novogodišnjeg humanitarnog bazara ”Ruke moje daruju da podrže život”.

Grupa entuzijasta, sportista i rekreativaca došla je na ideju da doprinese skupljanju novca za Marka Vučkovića iz Bileće kroz trčanje. Ideja je da se kroz trčanje promoviše zdrav način života i ujedno se promovišu prirodne ljepote istočne Hercegovine, a krajnji cilj je licitacija kilometara.

Trčaće 70 km kroz ljepote našeg dijela Hercegovine. Start je planiran za Papin do (Volujak), a cilj u Bileći (Bilećko jezero).

Kroz “Trku za zdravlje”, ovi ljudi žele ukazati na potrebu svakog pojedinca da vodi brigu o sopstvenom zdravlju kroz fizičku aktivnost, naročito u godini gdje nam je sistematski narušeno, kako mentalno, tako i fizičko zdravlje. A ključni cilj trke je upravo zdravlje Marka Vučkovića.

Trka će biti realizovana 12. ili 13. decembra, u zavisnosti od vremenskih uslova. Do tada, otvorena je “prodaja” kilometara. Trka kreće sa Volujka, tačnije sa Papinog dola a nakon 70 kilometara završiće kod Bilećkog jezera. Svi mogu biti učesnici ove akcije koja objedinjuje sport, humanost i prirodne ljepote, tako što će kupovati kilometre. Početna cijena jednog kilometra je 10 KM. Kilometre može kupiti svaki pojedinac, ustanova, udruženja i slično. Svaka kupovina kilometra će biti javna, transparentna i dostupna svima. Organizatori pozibvaju sve zainteresovane koji žele dodatne informacije da pozovu 065/719-647.

Ukupan novac prikupljen od licitiranih kilometara u okviru “Trke za zdravlje” će biti objedinjen sa novcem od Novogodišnjeg humanitarnog bazara i uplaćen na broj žiro računa Marka Vučkovića iz Bileće kome je neophodna transplantacija bubrega koju je potrebno uraditi što hitnije, u Bjelorusiji. Podsjećamo da je za ovu iontervenciju potrebno 140.000 KM.

”Da naši koraci budu mozaik ozdravljenja” – poručuju trkači iz Gacka i Bileće, a ovom prilikom ih vrijedi nabrojati, jer će svaki učesnik trke prodavati kilometre individualno.

 1. Nada Jovović
 2. Jelena Jovović
 3. Ivana Tabaković
 4. Radoš Milošević
 5. Đorđe Šinik
 6. Goran Žuža
 7. Luka Mastilović
 8. Miljan Okiljević
 9. Nikola Zirojević
 10. Radoš Tabaković
 11. Milan Gutović
 12. Čedomir Šuković
 13. Nebojša Stevović
 14. Saša Rončević
 15. Savo Simić
 16. Miloš Vasiljević
 17. Srđan Govedarica
 18. Srđan Matković

Ovi humani, ali i hrabri entuzijasti poručuju da će ova trka biti samo uvertira za nove humanitarno-trkačke poduhvate.

A vi, čitaoci internet magazina ”Moja Hercegovina”, ukoliko to već niste učinili čitajući tekst, molimo Vas da pozovete broj 1458 i pridružite se humanim ljudima okupljenim u misiji pomoći mladom Bilećaninu. Ako ste i pozvali, pozovite ponovo, ponovo i ponovo… Ova misija mora uspjeti!

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap