Početna  /  Hercegovačka arhitektura na fotografijama trebinjskih fotografa
Hercegovina Kultura Trebinje

Hercegovačka arhitektura na fotografijama trebinjskih fotografa

TREBINjE – Kroz 40 fotografija u kolor i crno-bijeloj tehnici, trojica trebinjskih fotografa Ninoslav Ilić, Jovan Vidaković i Igor Dutina prikazali su svoje viđenje arhitekture u Trebinju što su večeras predstavili publici u trebinjskom Klubu umjetnika u okviru izložbe „Hercegovački salon arhitekture“.

Ninoslav Ilić, Jovan Vidaković i Igor Dutina (s lijeva na desno) – Foto: Moja Hercegovina

Trojica autora, kako su kazali, svojim fotografijama skeniraju stanje na polju hercegovačke arhitekture i svako na sebi svojstven način odgovara na postavljeni zadatak.

Jedan od autora Igor Dutina, koji je publici predstavio fotografije u boji, tako pojašnjava da je suština u tome da se jedna stvar može vidjeti na, u ovom slučaju, tri različita načina.

Igor Dutina (Foto: Moja Hercegovina)

„Ja još uvijek svijet vidim u boji, za razliku od mojih mlađih kolega kojima je sve crno-bijelo. Nije bitno sam ono što gledamo već i ono odakle gledamo – tačka gledanja. Dakle, ono ko smo mi, način na koji razmišljamo i način na koji vidimo svijet jako čvrsto definiše ono što vidimo, do te mjere da se može vrlo dobro prepoznati, bez obzira da li je nešto u boji ili je crno-bijelo, kako je neko vidio svijet. To je bio naš zajednički cilj. Koliko ljudi toliko i pogleda“, objašnjava Dutina.

Fotografu Jovanu Vidakoviću draža je crno-bijela tehnika.

„Ovo što smo prikazali na fotografijama nisu neke zgrade od velikog istorijskog značaja, ali to nam nije bio ni cilj. Mi smo htjeli da pokažemo svoje viđenje arhitekture. Na vama je da prosudite koliko smo uspjeli“, kaže Vidaković.

Ninoslavu Iliću arhitektura je životni poziv. On je u izjavi medije kazao kako izložba u stvari prikazuje polivalentnost u hercegovačkoj arhitekturi.

Ninoslav Ilić (Foto: Moja Hercegovina)

„U Hercegovini ne preovladava klasična, tradicionalna arhitektura, već imamo i prikaze modernističke arhitekture koja je prisutna u nekim većim gradovima. Raznolikost gledanja arhitekture je nešto što je mene privuklo na ovu izložbu. Mislim da smo uspjeli da prikažemo raznolikost pogleda na arhitekturu. Fotografije postavljene na ovaj način nadopunjuju jedna drugu i daju mnogo širu sliku o arhitekturi na ovim prostorima. Na fotografijama možemo vidjeti i kako današnja arhitektura djeluje sa nekim starijim objektima i vrlo često se mogu vidjeti određene kolizije u prostoru koje su meni kao arhitekti vrlo interesantne“, istakao je Ilić.

Izložba će do daljnjeg biti otvorena u trebinjskom Klubu umjetnika.

Nikolija Bjelica

79 Shares
Copy link
Powered by Social Snap