Početna  /  Havarija u luci Ploče: Tanker s naftom udario u pristanište
Hrvatska

Havarija u luci Ploče: Tanker s naftom udario u pristanište

U luci Ploče, koja se nalazi između Splita i Dubrovnika, dogodila se havarija kada je tanker sa 27.000 kubika nafte udario u pristanište, pri čemu je u more otpao dio doka, kao i aparatura za istovar nafte i plina koja je potonula.

Zbog havarije broda, koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva, otežano je snabdijevanje naftom i derivatima čitave Dalmacije.

Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za istovar nafte takođe su oštećeni i trenutno nisu za upotrebu. I brod je nakon udara prilično oštećen, pa je izvučen na sidrište, ali nije probijen tako da nafta nije iscurila u more. Prema procjeni stručnjaka, šteta se mjeri u milionima evra.

Јutarnji list navodi i da, budući da je pristanište uništeno, na čekanju su drugi brodovi koji ne mogu da priđu u Luku Ploče i iskrcaju teret.

Epilog havarije je da brodovi neće moći iskrcavati naftu u luci Ploče. Razmatraju se i neka privremena rješenja prema kojima će se tankeri iskrcavati u Splitu ili Rijeci, zbog čega je realno očekivati i poremećaje na tržištu derivata u Hrvatskoj.

Iz Ine su poručili da se snabdijevanje tržišta odvija redovno iz ostalih skladišta.

3 Shares
3 Shares
Copy link