Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Hamond: Kosovo u Unesku – bolje za srpsko nasleđe

  Podijeli:

  Britanski šef diplomatije Filip Hamond rekao je u Beogradu da će Kosovo članstvom u Unesku imati pojačane obaveze da zaštiti srpsko kulturno nasleđe.

  Filip Hamond (Foto: Tanjug)
  Filip Hamond (Foto: Tanjug)

  “Očekujemo od Kosova da zaštiti to nasleđe i rekao sam premijeru Vučiću da ću ponovo razgovarati sa partnerima iz Uneska kako da tu poruku ojačamo”, rekao je Hamond na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  Šef britanske diplomatije je istakao da će članstvo Kosova u Unesku “samo pojačati zaštitu, a ne dovesti je u pitanje”.

  Vučić je izjavio da je britanskom ministru “jasno, nedvosmisleno i otvoreno govorio o svim pogubnim posledicama” eventualnog prijema Kosova u Unesko.

  “Pred nama je teška borba. Na sve načine pokušavamo da sačuvamo nacionalne interese i da odbranimo Srbiju, ali brojevi su takvi da nama ne idu prilog”, rekao je Vučić.

  Premijer je istakao da Srbija ne može i neće prihvatiti da je manastir Dečani “gradilo pleme Gaši za dinastiju Nimani, kako možete da pročitate u njihovim knjigama i štampi”.

  U kosovskom parlamentu je, kako je dodao, spreman i nacrt zakona po kojem manastir Dečani treba da bude proglašen njihovom imovinom.

  “Da vidim kako će Evropa i Zapad, posle 700 godina koliko postoje Dečani, moći to da izvedu”, rekao je Vučić, dodajući da taj manastir jedini ima sve potvrde da je manastir Srpske pravoslavne crkve i u kojem monaški niz nikad nije prekidan.

  Izvor: Beta

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI