Početna  /  Hamond: Kosovo u Unesku – bolje za srpsko nasleđe
Srbija

Hamond: Kosovo u Unesku – bolje za srpsko nasleđe

Britanski šef diplomatije Filip Hamond rekao je u Beogradu da će Kosovo članstvom u Unesku imati pojačane obaveze da zaštiti srpsko kulturno nasleđe.

Filip Hamond (Foto: Tanjug)
Filip Hamond (Foto: Tanjug)

“Očekujemo od Kosova da zaštiti to nasleđe i rekao sam premijeru Vučiću da ću ponovo razgovarati sa partnerima iz Uneska kako da tu poruku ojačamo”, rekao je Hamond na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šef britanske diplomatije je istakao da će članstvo Kosova u Unesku “samo pojačati zaštitu, a ne dovesti je u pitanje”.

Vučić je izjavio da je britanskom ministru “jasno, nedvosmisleno i otvoreno govorio o svim pogubnim posledicama” eventualnog prijema Kosova u Unesko.

“Pred nama je teška borba. Na sve načine pokušavamo da sačuvamo nacionalne interese i da odbranimo Srbiju, ali brojevi su takvi da nama ne idu prilog”, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da Srbija ne može i neće prihvatiti da je manastir Dečani “gradilo pleme Gaši za dinastiju Nimani, kako možete da pročitate u njihovim knjigama i štampi”.

U kosovskom parlamentu je, kako je dodao, spreman i nacrt zakona po kojem manastir Dečani treba da bude proglašen njihovom imovinom.

“Da vidim kako će Evropa i Zapad, posle 700 godina koliko postoje Dečani, moći to da izvedu”, rekao je Vučić, dodajući da taj manastir jedini ima sve potvrde da je manastir Srpske pravoslavne crkve i u kojem monaški niz nikad nije prekidan.

Izvor: Beta

0 Shares
0 Shares
Copy link