Početna  /  Hag: Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću
Srbija

Hag: Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Bivšem šefu DB Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću biće ponovo suđeno u Hagu za zločine nad nesrbima u BiH i Hrvatskoj.

hag-tribunal

Žalbeno veće Tribunala nije potvrdilo potvrdio prvostepenu presudu iz 2013, kojom su oni oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice, već je naložio novo suđenje.

Haško tužilaštvo žalilo se na oslobađajuću presudu i zatražilo da je apelaciono veće u potpunosti preinači, i da obojicu optuženih proglasi krivim po svim tačkama optužnice za zločine od 1991. do 1995.

Bivši čelnici DB su optuženi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Optužnica ih tereti za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Tužilaštvo je tvrdilo da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da su Stanišić i Simatović slali jedinice specijalne namene SDB-a, tzv. “crvene beretke”, u Hrvatsku i BiH ali su obojica oslobođeni jer nije dokazano da su jedinice slali s namerom da se počine zločini.

Prema mišljenju prvostepenog veća nije dokazana ni njihova namera učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sud je Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenoj slobodi do izricanja presude, naložio povratak u pritvor u Sheveningenu.

0 Shares
0 Shares
Copy link