Početna  /  Grupa lopova “operiše” po Gacku: Kradu sve - od jaja do šerpi, a najviše meso!
Hercegovina

Grupa lopova “operiše” po Gacku: Kradu sve – od jaja do šerpi, a najviše meso!

Grupa lopova posljednjih mjeseci “operiše” po Gacku. Pripisuje im se najmanje 15-tak krađa, a na meti su većinom suvo meso i alat. I dok su građani zabrinuti situacijom i nezadovoljni radom policije, dotle iz PS Gacko tvrde da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou i najavljuju hvatanje kradljivaca. 

Komandir Policijske stanice Gacko Saša Glušac (FOTO: Moja Hercegovina)
Komandir Policijske stanice Gacko Saša Glušac (FOTO: Moja Hercegovina)

Kada se govori o bezbjednosnoj situaciji u Gacku, građani i nadležni imaju sasvim oprečne stavove. Prvi kažu da se osjećaju nesigurno, budući da su krađe toliko učestale toliko da više nisu ni vijest, dok nadležni u policiji smatraju da Gacko, imajući na umu situaciju u okruženju, spada među bezbjednije sredine.

Ispraznili i dječiju kasicu

Većina onih koje su “posjetili” lopovi, da li iz straha ili opreza, nije htjela da im se ime pominje u javnosti. Jedan od rijetkih je Saša Popović koji živi u naselju Zečice, a čije je domaćinstvo poharano prije više od dva mjeseca. Izgleda da su lopovi imali poseban pik na ovaj dio Gacka, jer su se u krugu od 200 metara, za relativno kratko vreme, desile četiri provalne krađe.

Popovićima je ukradeno robe u vrijednosti 300-400 maraka, a šteta bi bila veća, tvrdi Saša, da mu se otac nije probudio da popije lijekove koji su ostali u kolibi:

Koliba se nalazi odmah pored kuće, a lopovi su ušli na sporedna, nezaključana vrata. Kada je otac iznenada ušao, nastala je pometnja, lopovi su se razbježali, pa je šteta manja nego što bi inače bila. Oni su prvo, u potrazi za novcem i zlatom, ispreturali sve, uzeli meso iz zamrzivača, otprilike jedno jagnje, zatim šerpe, džezve… sitnice iz frižidera, pa čak i jaja. Na televizoru su bile dvije dječije kasice, a lopovi su ispraznili jednu i odnijeli pare iz nje.”

Policija je izašla na lice mjesta, ali nikakav uviđaj nije vršen, tvrdi Popović. Samo su pitali kuda su lopovi ušli i šta su odnijeli. Iako se krađa desila prije dva mjeseca, iz PS Gacko ih do sada niko nije kontaktirao, niti imaju saznanja kakve su korake preduzeli da otkriju kradljivce.

“Nakon ovoga smo instalirali alarm koji se nekoliko puta do sada aktivirao. Pretpostavljamo da su lopovi opet pokušavali da provale. I u komšilku su uglavnom krali alat, motorne testere, šerpe i meso”, priča Popović.

Saša Popović - njegova porodica je bila među prvima na meti lopova (FOTO: Moja Hercegovina)
Saša Popović – njegova porodica je bila među prvima na meti lopova (FOTO: Moja Hercegovina)

Ova, da je nazovemo, mjesna lopovska grupa, nedjeljama je “pretresala” i područje oko srednje škole. Od Nove godine do danas prijavljene su najmanje tri krađe u ovom dijelu grada, a oštećeni građani kažu da su prije svega razočarani policijom koja, po njima, ne radi svoj posao.

Lopovi su odnijeli meso, a meni ostavili nešto slanine, valjda da me ugrije na ovim hladnoćama”, vajka se jedan domaćin kojem su nedavno “ispraznili” sušnicu u kojoj se, pored njegove, sušila i zimnica za još dvije porodice.

“Zaklali smo tri svinje, a većinu mesa su nam ukrali. Krađu sam primijetio tek sutradan oko podne. Šta da vam kažem, ne može ovdje čovjek više od lopova da živi”, ogorčen je pokradeni Gačanin koga je posebno iritirala činjenica da su mu u policiji rekli da im javi ‘ako koga vidi’.

Nije to moj posao. Na pragu im kradu, ‘operišu’ već mjesecima, a oni nisu sposobni nikoga da uhvate.”

Kaže da je u njegovom komšiluku bilo više krađa, a da su nestajale motorne testere, šerpe i, naravno, meso. I svježe i sušeno. Nijedan slučaj, koliko on zna, nije riješen. Pominje da su od jednog komšije ukrali šerpe i nešto alata, od drugog motornu testeru. Policija još uvijek nikoga nije privela:

“Kažu, jurili su nekog lopova sa kapom na glavi, ali im je pobjegao. Našli samo kesu sa nekim kablovima.”

Policija prikuplja podatke

Komandir Policijske stanice Gacko Saša Glušac kaže da bi, bez obzira na aktuene krađe, situaciju u oblasti bezbjednosti ocijenio kao zadovoljavajuću. Podsjeća da se ta pojava dešava i u drugim mjestima.

“Mi non-stop radimo na prikupljanju informacija. U petak smo proveli određene radnje sa ciljem rješavanja ovih krivičnih djela. Još uvijek ne mogu javno da iznesem operativne podatke kojima raspolažemo, ali mogu da kažem da smo priveli određeni broj lica nad kojima smo izvršili kriminalističku obradu. Privremeno smo oduzeli jedan broj predmeta”, kaže Glušac.

On je rekao da su na putu da otkriju počinioce i da ih, kako se to kolokvijalno kaže, privedu licu pravde, ali nije mogao da precizira koliko će taj put trajati:

Na putu da rasvijetle pljačke u Gacku: komandir PS Gacko Saša Glušac (FOTO: Moja Hercegovina)
Na putu da rasvijetle pljačke u Gacku: komandir PS Gacko Saša Glušac (FOTO: Moja Hercegovina)

Radimo na tome. Sigurno je da je svima u interesu da otkrijemo počinioce. Vjerovatno su lopovi vješti, dok nam bježe, ali isto tako, objekti u koje su ulazili uglavnom nisu bili obezbjeđeni, pa su bili pogodni za izvršavanje ovih krivičnih djela. Imamo samo tri ili četiri krivična djela koja su izvršena provaljivanjem.”

Čini se da ova situacija, koja slobodno može da dobije kodni naziv “Šerpa”, predstavlja enigmu za sve. Bar u dijelu koji se definiše pitanjem: Šta lopovi rade sa ukradenim šerpama?

“U mojoj dosadašnjoj praksi se prvi put srećem sa tim da neko krade šerpe i lonce. To ni nama nije sasvim jasno”, kaže Glušac i dodaje da nema evidenciju o tome koliko je tačno bilo tih krivičnih djela, ali je potvrdio da ih je bilo više.

Komandir policije smatra i da su primjedbe građana neosnovane:

Naš najveći problem je taj što građani puno gledaju serije koje nisu realne i na osnovu toga donose zaključke. Sigurno je da određene tragove koje mi primijetimo građani ne primijete, i ono što primijetimo ne možemo da dijelimo sa građanima, jer u tom trenutku to predstavljaju operativna saznanja za nas koja ne možemo da širimo.”

Glušac ističe da su tu zbog građana i u njihovoj službi, te uputio apel da uzmu učešća i pruže pomoć tako što će da prijave sve što im se čini sumnjivim, a oštećene pozvao da dođu u PS Gacko da pogledaju oduzete šerpe.

Istovremeno je poručio građanima da povedu više računa o obezbjeđenju kako stambenih, tako i pomoćnih objekata, jer je to način preventivnog djelovanja koji pomaže svima, a otežava izvršenje krivičnih djela.

Po ovom pitanju se niko od predstavnika lokalne zajednice do sada nije oglašavao. Na sjednici SO Gacko je krajem septembra 2015. godine usvojena informacija o stanju bezbjednosti u opštini do juna te godine, koje je ocijenjeno kao dobro. O situaciji tokom ove jeseni i zime, slijedeći tu logiku, odbornici će vjerovatno raspravljati u oktobru 2016. godine.

Milanka Kovačević