Početna  /  Vladika Grigorije zatvorio Treći godišnji simpozijum “Teologija u javnoj sferi” u Trebinju
Hercegovina Kultura Trebinje

Vladika Grigorije zatvorio Treći godišnji simpozijum “Teologija u javnoj sferi” u Trebinju

TREBINJE – Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije večeras je zatvorio Treći godišnji simpozijum “Teologija u javnoj sferi” koji je u prethodna tri dana posjetilo više od 2.500 ljudi.

ТРЕБИЊЕ, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије вечерас је затворио Трећи годишњи симпозијум "Теологија у јавној сфери" који је у претходна три дана посјетило више од 2.500 људи.
Foto: SRNA

“Ovo okupljanje bilo je u svrhu obrazovanja i proširivanja našeg znanja i svijesti o vremenu, o svijetu u kome živimo, da kažemo da smo imali jedan jedini cilj. Taj cilj je da sve ovo bude na korist i da naši umovi, srca i naše biće bude bogatije, a samim tim i prostranije za dobro i za drugoga i za nas same”, istakao je vladika Grigorije.

On je zahvalio svim učesnicima i posjetiocima koji su prethodnih dana prisustvovali skupu i bili aktivni učesnici, te dijalogom, stavovima i razmišljanjima o aktuelnim temamama doprinijeli da simpozijum bude uspješan.

Vladika Grigorije iznio je i svoje razmišljanje o Americi, za koje je rekao da će vjerovatno zbuniti i iznenaditi prisutne, ali da ga uprkos rizicima kao hrabar čovjek neće prećutati.

On je naveo da su se na sesijama često čula promišljanja koja su podsticala „naš strah od Amerikanaca“, ali da mu je lično ostalo nejasno – zašto, ako je tako, svi vole da žive u Americi.

„Još uvijek jedino u Americi ima slobode, možeš da ideš gdje hoćeš, da radiš šta hoćeš, možeš da budeš dobar i loš, a ono što je najvažnije – možeš da napreduješ ako si pametan“, rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da je upravo najveća tuga što kod nas mladi ljudi nemaju prostora da afirmišu i razviju svoje talente, a što nije samo pitanje ekonomije, već je povezano i sa teologijom i porukama Svetog pisma – da je poslanje i obaveza čovjekova da umnožava Božije darove.

„Bojim se da je vrlo opasno vrijeme i prostor u kojem nije dozvoljeno umnožavati talente. Zato sam ja na toj strani iako sam svjestan svih ovdje pominjanih nedostataka“, istakao je vladika Grigorije.

 

Vladika Grigorije zahvalio svima koji su omogućili da simpozijum bude održan.

Sve sesije simozijuma održane su u Kulturnom centru u Trebinju.

Izvor: SRNA

0 Shares
0 Shares
Copy link