Početna  /  Grigorije: Mnogi bi željeli da vladika Joanikije bude mučenik
Crna Gora

Grigorije: Mnogi bi željeli da vladika Joanikije bude mučenik

Najveća korist našem narodu bila bi da vladika Joanikije ostane živ i da nastavi da služi kao i do sada, rekao je za Nova.rs episkop diseldorfski i njemački vladika Grigorije .

On je reagovao povodom hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve prije tri dana ispred parohijskog doma u Nikšiću.

“Znam da bi mnogi željeli da vladika Joanikije bude mučenik. Znam da od toga ne bi pobjegao ni on sam, ali ja vjerujem da bi na najveću korist našem narodu bilo da on ostane živ i nastavi da služi kao i do sada, pa i više od toga”, rekao je vladika Grigorije.

Građani su se jutros okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću kako bi dali podršku episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, kome je zbog litije koja je održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom, određeno zadržavanje do 72 sata.

Već tri dana u Nikšiću ali i drugim gradovima održavaju se protesti u znak podrške episkopu i sveštenicima.

U Nikšiću je u srijedu došlo do nereda tokom protestne šetnje građana koji su tražili da se episkop Joanikije pusti iz pritvora.

Tom prilikom, policija je bacila suzavac i upotrijebila šok bombe, a građani su gađali policiju kamenjem i skandirali “ustaše”.

Uhapšeno je više ljudi, a povređena su 22 policajca.

Izvor: Nova.rs

23 Shares
23 Shares
Copy link