Početna  /  Grčku paralisao štrajk – hiljade građana na ulicama
Svijet

Grčku paralisao štrajk – hiljade građana na ulicama

GRČKA – U znak protesta zbog novih poreza i privatizacije, hiljade Grka na ulicama, piše beogradska “Politika”

cakalotos-euklid-grcka
Ministar finansija Euklid Cakalotos (FOTO: Rojters)

Grci ponovo protestuju, na mitinzima ispred parlamenta, uoči glasanja o paketu zakona o porezima i privatizaciji državnih preduzeća, okupljaju se hiljade nezadovoljnih. Tri dana Atina ostaje bez gradskog transporta, železnice, metroa… U štrajku su carinici na svim graničnim prelazima zbog čega je putnički saobraćaj bitno otežan, kamionski potpuno prekinut.

Farmeri najavljuju početak nove blokade puteva koja je prekinuta posle gotovo dva meseca posle obećanja vlade da će neki porezi biti odloženi. Međutim, zakonski paket oko koga poslanici treba da se izjasne tek danas u ponoć, nagoveštava novo „stezanje kaiša”,26 novih poreza, dvogodišnje zamrzavanje plata zaposlenima u javnom sektoru koji su u specijalnoj kategoriji kao sudije, vojnim licima i policija, stvaranje novog privatizacionog fonda i rešavanje pitanja prodaje loših kredita.

Dosadašnja debata bila je vrlo burna, sa otvorenim otužbama opozicije da je Ciprasova vlada spremna da rasproda celu zemlju i da „Nova demokratija” kao ni druge opozicione partije neće podržati ova „sumanuta rešenja”, kako je novi paket zakona nazvao lider konzervativaca Kiriakos Micotakis. Veliko nezadovoljstvo poslanika ali i nacije izaziva najavljena prodaja važnih državnih preduzeća, od onih za elektrodistribuciju i vodovod, preko grčkih pošta, luka, metroa, aerodroma.

Spisak preduzeća koja odmah moraju na „doboš” i onih potencijalnih je prevelik i Ciprasova vlada je u poslednjem momentu pristala na ustupke i odlaganja njihovog stavljanja na prodaju. S druge strane, poverioci vrše otvoreni pritisak i sve je očiglednije da od Evrogrupe u utorak, iako se evropskim kreditorima žuri da počne rešavanje grčkog problema i da se ne ponovi dramatična situacija kao prošlog leta, ipak – ne treba očekivati čuda. Utoliko pre što je u poslednjem momentu vladi dostavljen dodatni spisak mera štednje koje su neophodne da bi Grčka, konačno, došla do obećanog kredita. Reč je o merama koje spadaju u paket vanrednih koje će, po zahtevu MMF, navodno, biti primenjene samo ukoliko Atina ne bude na vreme ispunjavala svoje obaveze.

Ministar finansija Euklid Cakalotos sa velikim naporom pokušava da odbrani politiku vlade koja je, kako je i sam rekao, okrenuta naporima da se na Evrogrupi u utorak postigne sporazum i obezbedi oslobađanje kredita ali i početak razgovora o eventualnim dužničkim olakšicama. Vlada veruje da će prilikom glasanja, ipak, dobiti većinu i da će sa obavljenim poslom, bar kada je reč o kreditorima, predstavnici Atine moći da otputuju na sastanak Evrogrupe.

Jasmina Pavlović Stamenić / Politika.rs

0 Shares
0 Shares
Copy link