Početna  /  Gradska uprava Trebinja: Zbog manjka para u kasi, plate ispod minimalca?
Hercegovina Trebinje

Gradska uprava Trebinja: Zbog manjka para u kasi, plate ispod minimalca?

TREBINJE – Nakon prvog talasa otpuštanja i najave novih otkaza, na red je došao novi udar na zaposlene u trebinjskoj Gradskoj upravi. Izmijenjen im je kolektivni ugovor prema kome će, ukoliko u budžetu ne bude dovoljno novca, dobiti samo dio svoje plate. 

Gradska uprava Trebinje (FOTO: Moja Hercegovina)
Gradska uprava Trebinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Izmijenjeni kolektivni ugovor sa Sindikatom zaposlenih u Gradskoj upravi Trebinja potpisan je 13. januara, a tačno značenje novih odredbi ostalo je nejasno čak i pravnicima.

Naime, prethodni kolektivni ugovor omogućavao je Gradskoj upravi da, ukoliko nema dovoljno sredstava u budžetu, svojim radnicima isplati minimalni iznos plate u skladu sa Zakonom o radu.

Stari kolektivni ugovor (FOTO: Moja Hercegovina)
Stari kolektivni ugovor (FOTO: Moja Hercegovina)

No, novom odredbom akcenat sa isplate minimalca prebačen je na isplatu dijela plate. Koliki je taj dio, nije definisano, pa nije isključeno ni da će iznos tog dijela plate biti i ispod minimalca.

Novi kolektivni ugovor (FOTO: Moja Hercegovina)
Novi kolektivni ugovor (FOTO: Moja Hercegovina)

Srbo Škero, predsjednik Sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi Trebinja, za „Moju Hercegovinu“ kaže da ni njemu, ni pravnicima sa kojima se konsultovao oko ovog pitanja, nije do kraja jasno šta se pod novom odredbom misli.

– Nama nije jasno koliki je taj dio plate koji će biti isplaćivan ako dođe do primjene ove odredbe. Takođe, ovdje nije definisano ni šta će biti sa nastalim dugom ako se radnicima isplati, recimo, samo 80 posto plate – kaže Škero za naš magazin.

On dodaje da su od pravnog savjetnika gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića dobili samo usmeno obećanje da iznos plate radnicima neće ići ispod minimalca, te da će navedeni dug biti izmiren kroz prvu platu koju radnici budu primili u punom iznosu.

– Dakle, ako se jedan mjesec radnicima isplati 80 posto plate, nama je obećano da će im se ostalih 20 posto isplatiti prvog mjeseca kada ponovo dobiju svoju punu platu. Pravni savjetnik gradonačelnika usmeno nam je garantovao da po zakonu svakako imamo zaštitu i da nema govora da taj eventualni dug ode u zastaru – objašnjava Škero.

Srbo Škero (FOTO: Moja Hercegovina)
Srbo Škero (FOTO: Moja Hercegovina)

Međutim, činjenica da su sporne stavke definisane usmeno umjesto pismeno, u kolektivnom ugovoru, svakako ostavlja prostor za zabrinutost uposlenika Gradske uprave, jer zakon ne poznaje usmena obećanja. Zbog toga Škero kaže da Sindikat zaposlenih u Gradskoj upravi razmatra mogućnost poništenja ovog ugovora i sačinjavanje novog.

– Ovo je, nažalost, potpisano ovako kako jeste. Konsultovaćemo se sa još nekim pravnicima da ovo ispravimo, da bude jasnije definisano, jer neko tumači ovako, neko onako, pa nastaju nesporazumi – kaže Škero za „Moju Hercegovinu“.

On smatra da je do sporne izmjene kolektivnog ugovora došlo zbog viška radnika u Gradskoj upravi kojima su dijeljene plate koje u budžetu nisu bile planirane.

– Problem je nastao zbog nedostatka para za decembar, ta plata je bila upitna već tri mjeseca. Nekad se plata dijelila do 15. tog u mjesecu, a sad ćemo možda čekati i do 30. januara na decembarsku platu, s tim da se isplati koliko para ima. To bi trebalo da bude minimalac i da ne ide ispod toga. Možda će ići i preko, ne znam, možda bude i cijela plata. Mi se nadamo da ćemo do marta izaći iz ove situacije i da će ova priča biti završena – priča Škero.

Iako je sudbina uposlenika Gradske uprave neizvjesna, od gradonačelnika Luke Petrovića nismo uspjeli da dobijemo odgovore na pitanja zbog čega odlučio da baš sada i na ovaj način izmijeni sporni kolektivni ugovor, šta je sa novcem u gradskoj kasi i šta radnici da očekuju u narednom periodu. Na naše pitanje da odvoji minut vremena da nam odgovori, on je samo u prolazu rekao da nema vremena, jer žuri.

Podsjećamo, Petrović je u novembru prošle godine iz Gradske uprave otpustio 49 radnika, a najavio je otpuštanje još njih 149 do 1. juna 2019. godine, kako je propisano novim Zakonom o namještenicima u lokalnoj upravi i samoupravi.

U nacrtu budžeta za 2017. godinu, koji iznosi 22,9 miliona maraka, planirane su plate za 278 uposlenika Gradske administracije.

Jelena Denda Borjan

46 Shares
46 Shares
Copy link