Ponedjeljak, 27.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Građani žiranti za kredit “RiTE Gacko” od 18 miliona KM

  Podijeli:

  Preduzeće „Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko“ zadužiće se za 18,4 miliona maraka čije vraćanje garantuje Vlada RS iz Budžeta, odnosno od novca svih građana Srpske

  Foto: Capital

  Vlada RS dala je saglasnost za izdavanje garancija RS za kreditno zaduženje preduzeća „RiTE Gacko“ kod banaka u iznosu od 18,4 miliona KM.

  „Republika Srpska kao davalac garancija bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje svih obaveza prema ugovorima koji će se zaključiti između „RiTE Gacko“ i izabranih poslovnih banaka: Sberbank i Nova banka“, navedeno je u Odluci Vlade RS.

  Tako će „RiTE Gacko“ uzeti kredit od šest miliona maraka kod Sber banke, na period od pet godina, po kamatnoj stopi od 2,4 odsto.

  Kod Nove banke će se to preduzeće zadužiti 12,4 miliona KM, takođe na pet godina, s kamatom od 2,39 odsto.

  Namjene kreditnih zaduženja su finasiranje remonta turbina, generatora, pumpe, opreme u kotlovskom postrojenju, dopreme uglja, hemijske prerade vode, otpreme šljunka i pepela i pomoćnih objekata.

  „RiTE Gacko“ u ovoj godini planira da ostvari gubitak od 13,2 miliona KM, ali i da poveća broj radnika za 49 na 1.950, vidljivo je iz plana poslovanja ovog preduzeća, objavio je ranije portal CAPITAL.

  Planiraju gubitak od 13 miliona KM, a zapošljavaju nove radnike

  Planom poslovanja “Rudnika i termoelektrane Gacko” od 2019. do 2021. godine predviđeno je poslovanje sa gubitkom u sve tri godine, uzimanje milionskih kredita, ali i povećanje broja zaposlenih u ovoj godini.

  U dokumentu je navedeno da planirani gubitak “RiTE Gacko” u ovoj godini iznosi 13,2 miliona KM, u narednoj 642.000 KM, a 2021. godine 643.000 KM.

  TE „Gacko“ je prošlu godinu završila u plusu od 1,9 miliona KM, ali su ogromni gubici koji su napravljeni ranijih godina i dalje su prisutni, tako da je akumulirani gubitak preduzeća na kraju 2018. iznosio 13,8 miliona KM.

  CAPITAL: Svjetlana Šurlan

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI