Početna  /  Grad Trebinje se neće zadužiti 5 miliona KM već 10?! Opozicija tražila prekid sjednice, dobila pauzu od 2 sata
Izdvajamo Trebinje

Grad Trebinje se neće zadužiti 5 miliona KM već 10?! Opozicija tražila prekid sjednice, dobila pauzu od 2 sata

Burno je počela 20. redovna sjednica Skupštine Grada Trebinja. Mnogo bure se diglo oko novog kreditnog zaduženja u iznosu od 5 miliona konvertibilnih maraka, o čemu je lista Za pravdu i red govorila na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Tačka Dnevnog reda koja se odnosi na sporni kredit skinuta je sa Dnevnog reda kao redovna tačka da bi nakon toga skupštinska većina vratila istu tačku ali po hitnoj proceduri, kako bi se ispoštovala procedura jer su iz odborničkog kluba Za pravdu i red, ali i iz SDS-a i NF-a ukazali da se radi o kršenju Poslovnika budući da je materijal za ovu važnu tačku Dnevnog reda stigao sa kašnjenjem. Takođe, kroz hitnu proceduru, u Dnevni red je uvrštena još jedna tačka o dugoročnom kreditnom zaduženju. Ova odluka izazvala je burnu reakciju opozicije, a Dajana Milišić, šef odborničkog kluba Za pravdu i red tražila je prekid sjednice. U prevodu, Grad Trebinje će se danas zadužiti za 10 miliona konveribilnih maraka. Gradonačelnik Ćurić odgovara da se radi o kreditnim zaduženjima čiji iznos je predviđen za realizaciju kapitalnih projekata, dok iz opozicije poručuju da će brzo propasti kuća koja više troši nego zarađuje.

Grad Trebinje će se, po svemu sudeći, danas zadužiti za deset miliona konvertibilnih maraka umjesto prvobitno predviđenih pet miliona. Tako je odlučila skupštinska većina budući da je izglasala da se druga tačka Dnevnog reda na kojoj se trebalo razmatrati o kreditnom zaduženju u visini od 5 miliona KM skine sa Dnevnog reda kao redovna tačka da bi se naknadno izglasala kao vanredna tačka Dnevnog reda koja će biti izglasana po hitnoj proceduri, a u Dnevni red je, takođe po hitnoj proceduri, ubačena i tačka koja se odnosi na još pet miliona KM kreditnog zaduženja. Uslijedila je burna reakcija opozicionih odbornika, Dajana Milišić je tražila prekid sjednice, a Ilija Mastilović je konstatovao da kuća koja više troši nego privrjeđuje brzo propada te zatražio pauzu od najmanje dva sata jer se radi o jako važnim tačkama Dnevnog reda. Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja pozvao je dvosatnu pauzu nakon čega je uslijedila konferencija za novinare.

Na konferenciji za novinare se prvo obratio Nebojša Milišić, odbornik liste Za pravdu i red.

”Upravo smo saznali da se zadužujemo za deset miliona konvertibilnih maraka, a ne za pet. Mislim da nas od nastanka Grada Trebinja niko nikad nije zadužio ovoliko. Oni hoće da unište ovaj grad, očigledno su svjesni da gube vlast. Zbog ovoga što oni rade, vraćaće njihove dugove i naša unučad, a ne samo djeca. Kod njih su uvijek sredstva za razvoj, razviše nas k'o pitu gužvaru, neće ništa od nas ostati ako nas nastave ovako razvijati”, rekao je Nebojša Milišić.

Ilija Mastilović je naveo da je novo kreditno zaduženje nedopustivo.

”Svaka kuća koja više potroši nego što privrjeđuje, brzo propadne”, rekao je, između ostalog, Mastilović.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, rekao je da je novo kreditno zaduženje potpuno opravdano pa i potrebno jer su sva sredstva predviđena za kapitalne projekte.

Uslijedila je žestoka verbalna rasprava Nebojše Vukanovića i Mirka Ćurića, a na konferenciji za novinare se u jednom momentu pojavio i Goran Suvara, predstavivši se kao novinar portala Autentično, međutim, obezbjeđenje Gradske uprave udaljilo ga je ne dozvolivši mu da prisustvuje konferenciji za novinare.

Novinarima se obratio i Saša Borjan koji je rekao da će Mirko Ćurić ostati upamćen i po kreditnim zaduženjima, a ne samo po rekordnim nametima.

”Gradonačelnik Ćurić je do sada bio poznat kao namet gradonačelnik, a sada će ostati poznat i kao kredit gradonačelnik. Niko u ovolikoj mjeri nije uveo namete građanima, a sada i nova kreditna zaduženja”, rekao je odbornik Narodnog fronta.

Cijelu konferenciju za novinare mogli ste pratiti u našem prenosu uživo.

Sjednica je nastavljena, a nakon odborničkih pitanja još uvijek se diskutuje o dodjeli priznanja, a opozicionim odbornicima sporni su prijedlozi za dodjelu priznanja Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću.

Igor Svrdlin

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap