Početna  /  Grabar Kitarović: Hrvatska nije agresor, najviše učinila za opstanak BiH
Hrvatska

Grabar Kitarović: Hrvatska nije agresor, najviše učinila za opstanak BiH

ZAGREB – Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske, obratila se danas javnosti povodom jučerašnje presude Haškog tribunal hercegovačkoj šestorci rekavši da se juče nije sudilo Hrvatskoj, da Hrvatska nije bila agresor već je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH.

“Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH. Deset hiljada ranjenika liječeno je u Hrvatskoj. Najveći dio pomoći stiglo je preko Hrvatske. Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije te je oslobodila velike dijelove BiH, spriječila  je ponavljanje Srebrenice u Bihaću”, rekla je Grabar Kitarović, prenosi Index.hr.

Navodna odbrana Hrvatske o velikog srpske agresije čiji je inspirator bio, prema njenim rečima Slobodan Milošević, je praktično bila lajt motiv ovog obraćanja hrvatske predsjednice javnosti.

“Hrvatsku i BiH napala je Miloševića Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta ‘velike Srbije. Hrvatska nije napala nikoga”, rekla je Kitarović u obraćanju javnosti.

Ona je rekla da je svi moraju raditi na pomirenju naroda na ovim prostorima, a da se sa zločinama treba suočiti u ime budućnosti.

Ona je rekla da Hrvatska mora da prizna da su neki sunarodnici, kako je rekla, počinili zločine i da oni za to treba da odgovaraju, ali da je nepravedno da istovremeno nisu kažnjeni srpski i bošnjački zločini nad Hrvatima.

“Hvati i Bošnjaci moraju se izdići iznad toga za dobro oba naroda”, rekla je Kitarović i pozvala bošnjačke čelnike da ova presuda, kako je rekla, ne bude zlupotrebljena i da ne pogorša bošnjačko-hrvatske odnose.

Najavljujući skoru posjetu BiH, Kitarović je rekla da Hrvatska od samog početka podržala osnivanje haškog suda imajući u vidu obezbjeđivanje pravde na području država bivše Jugoslavije.

Smatra, međutim, da taj sud nije ostvario svoju ulogu jer se, kako je rekla, postavio kao politički arbitar, ne kao pravosudno tijelo.

“Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su svoje ishodište u Slobodanu Miloševiću i JNA i ta činjenica u tom sudu nije prepoznata ili je svjesno zanemarena”, rekla je Kitarović i dodala da se JNA tokom proteklog rata “stvarila u otvarenja projekta velike Srbije.

Na samom početku obraćanja Kitarovićeva je rekla da je samoubistvo Slobodana Praljka, koji je juče osuđen za počinjeni ratni zločin, duboko u srce pogodio hrvatski narod”.

28 Shares
28 Shares
Copy link