Početna  /  Govedarica: Javna preduzeća na rubu ambisa
Republika Srpska

Govedarica: Javna preduzeća na rubu ambisa

Mnoga javna preduzeća  u RS -u završavaju u stečaju, nesposobna da izmiruju svoje obaveze, upozorio je u skupštinskoj raspravi šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica.

Foto: Nedeljnik

Raspravom o interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj – prijedlog narodnih poslanika opozicionog bloka Savez za promjene (SDS, NDP i PDP) u Banjaluci je danas  nastavljena 23. redovna sjednica Narodne skupštine RS.

Predlagači podsjećaju da je u svom ekspozeu iz 2014. godine predsjednica Vlade, a tada mandatarka Željka Cvijanović reformu javnih preduzeća, njihovu stabilizaciju i poslovanje na efikasnim i ekonomičnim osnovama navela je kao strateški cilj svoje vlade.

– Reformom javnih preduzeća žele se uspostaviti profitabilni subjekti, uz punu odgovornost organa upravljanja za postignute rezultate. Uštedama kroz svođenje broja zaposlenih na optimalan nivo i izjednačavanjem plata sa platama zaposlenih u javnoj upravi, otvoriće se prostor za dodatna ulaganja i efikasnije i profitabilno poslovanje. Cilj je efikasno upravljanje i uspješno poslovanje javnih preduzeća, kako bi ostvarili značajniju dobit, koja bi bila stavljena u punu funkciju razvoja privrede i RS, navela je tada Cvijanović.

– No, tri godine kasnije stanje u javnim preduzećima u RS je gore nego ikad. Svjedoci smo činjenice da mnoga od tih preduzeća završavaju u stečaju, nesposobna da izvršavaju svoje osnovne funkcije, kao i da nisu nisu u stanju da servisiraju svoje tekuće obaveze prema radnicima, RS-u i njenim fondovima, kao i ostalim povjeriocima. Jednom riječju nalaze se na rubu ambisa. Ovo nije politička rasprava nego želja da se ukaže na brojne propuste u njihovom rukovođenju, kazao je u uvodnom obraćanju poslanicima šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica.

​​Kazao je da su najočitiji dokaz tih tvrdnji JP Željeznice RS za čije je restruktuiranje došlo do zaduženja građana RS za 51 miliona evra kod Svjetske banke.

– Od tog iznosa 42 miliona evra biće utrošeno za izmirenje ranijih obaveza prema radnicima i otpremnine za blizu 1.000 radnika koji će ili penzionisanjem ili prekidom ugovora o radu ostati bez posla. I umjesto pokretanja odgovornosti za upravljačke strukture novim kreditom oni se nagrađuju za svoj nerad i tako se , radi mira u vladajućoj koaliciji, zataškava njihov nerad, podvukao je Govedarica.

Podvukao je da je rezultat lošeg upravljanja javnim preduzećima i propast JP Robne rezerve.

– Evo ponovo smo suočeni s poplavama i bez Robnih rezervi koje su dužne djelovati u ovakvim situacijama, rekao je Govedarica.

Interpelacija je u parlament upućena u septembru prošle godine i zasnovana, kako se navodi, na dostupnim zvaničnim podacima javnih institucija RS, a na skupštinskoj raspravi našla se tek šest mjeseci kasnije.

Nakon ove sjednice trebalo bi da počne nova, 24. sjednica Narodne skupštine sa 15 tačaka dnevnog reda.

Poslanici bi, između ostalog, trebali da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

0 Shares
0 Shares
Copy link