Početna  /  Goran Kovačević, stručnjak za bezbjednost iz Sarajeva: Ovo nisu migranti već odbjegli pripadnici ISIL-a!
Bosna i Hercegovina

Goran Kovačević, stručnjak za bezbjednost iz Sarajeva: Ovo nisu migranti već odbjegli pripadnici ISIL-a!

Migrantska kriza stigla je u Bosnu i Hercegovinu, a građani prije svega Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona na ulicama svojih gradova imaju priliku vidjeti sve veći broj migranata koji nemaju adekvatan smještaj i spavaju po parkovima. Svoja saznanja i svoje viđenje situacije iznio je Goran Kovačević, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Foto: Radio Sarajevo

Kako javlja internet portal Slavenski jutarnji, oni odbijaju da daju svoje otiske prstiju i jako su agresivni, građani su uznemireni i plaše se za svoju bezbjednost.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i stručnjak za bezbjednost Goran Kovačević bio je gost na Dnevniku TV1.

On upozorava na migrante koji su preplavili ulice Bosne i Hercegovine, njegovo upozorenje treba da shvatimo jako ozbiljno.

Goran govori da vlasti prikrivaju stvarni broj migranata koji su ilegalno ušli u BiH, po njegovoj procjeni ima ih između 35-50 hiljada. Takođe, dodaje da to nisu migranti nego odbjegli pripadnici ISIL-a koji bi vrlo lako mogli da pokrenu lanac terorističkih napada na tlu prvenstveno FBiH, jer RS je donijela odluku da nijednog migranta neće primiti u ovaj entitet. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je izjavio da se sigurno neće desiti nijedan kamp za izbjeglice na teritoriji RS te da je pred vlastima ovog entiteta mnogo otvorenih pitanja koji su prioriteti.

Pogledajte gostovanje profesora Gorana Kovačevića na TV1:

O problemu migranata u BiH će se očigledno tek govoriti, a juče je održana hitna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su potvrđeni stavovi od ranije, a nakon sjednice, Milorad Dodik je poručio da će Srpska preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti svoje građane, njihov način života i imovinu, te institucije od migrantskog talasa. On je naglasio da je BiH “na probi”, te podržao zaključke Vlade Srpske koje je ocijenio kao opsežne mjere koje nisu usmjerene samo na zaštitu Republike Srpske, nego i cijele teritorije BiH.

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link