Početna  /  Sljedeće godine gradnja sigurne kuće u Trebinju
Hercegovina Trebinje

Sljedeće godine gradnja sigurne kuće u Trebinju

 TREBINJE -Donošenje odluke o izgradnji sigurne kuće u Trebinju obilježilo je današnji sastanak gradonačelnika Trebinja sa predstavnicima institucija i organizacija civilnog društva iz ovog grada, a koji je  održan u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Prema riječima Ljiljane Čičković, predsjednice NVO “Ženski centar” iz Trebinja, ovo Udruženje raspolaže sa oko 75.000 KM, a za izgradnju sigurne kuće, prema pređašnjem planu, neophodno im je 660.000 KM.

„Plan je da Ženski centar dostavi prikupljeni novac nosiocu projekta, a to će biti Centar za socijalni rad, pored toga trebinjska Udruženja će u skladu sa svojim mogućnostima takođe reagovati, dok će ostatak novca obezbijediti Grad Trebinje“, navela je Čičković i pojasnila da je plan izgradnje sigurne kuće izrađen na osnovu  minimalnih standarda  Vlade RS, prema kojima bi pored smještaja sigurna kuća nudila i okupacione radionice žrtvama porodičnog nasilja.

Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, istakao je da će nadležno Odjeljenje za urbanizam i prostorno uređenje, u najkraćem vremenskom periodu, definisati lokaciju koja bi bila pogodna za izgradnju sigurne kuće.

Petrović je pojasnio da sigurna kuća treba biti u naseljenom dijelu grada i blizu policijske stanice, da bi na taj način obezbijedili što bolju sigurnost osobama žrtvama nasilja.

„Naš cilj je da u narednoj godini sigurna kuća bude spremna za useljenje“, istakao je prvi čovjek Trebinja.

Pored ove odluke, na današnjem sastanku, prema riječima gradonačelnika Trebinja odlučeno je i da se formira koordinaciono tijelo na nivou  grada koje će se baviti praćenjem i analizom nasilja nad ženama i djecom.

Jela Vučković

0 Shares
0 Shares
Copy link