Početna  /  Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović podnela ostavku
Srbija

Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović podnela ostavku

BEOGRAD – Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na tu funkciju, potvrđeno je dnevnom listu Danas u toj medijskoj kući.

ljiljana-smajlovic
Ljiljana Smajlović (FOTO: Medija Centar Beograd)

“Moja ostavka je protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom. Pretpostavljam da direkcija ne bi zauzela neprijateljski kurs prema listu i glavnoj urednici, da u tome nema podršku vlasnika”, navela je ona u svom pismu ostavke, koje je prenosi B92.

Ljiljana Smajlović navodi i da tokom prethodne tri godine nije dozvoljavala spoljne uticaje na uređivačku politiku, ali je istakla i da u datim okolnostima nije bilo “stvarne uređivačke slobode”.

“Nikome izvan redakcije nisam dozvolila da se meša u uređivačku politiku lista, ali ću prva priznati da stvarne uređivačke slobode nema tamo gde je redakcija razvlašćena, a menadžment deluje bez kontrole. Žao mi je što nisam mogla više da učinim da se popravi položaj redakcije. Nadam se da će glavni urednik koji dobije podršku vlasnika i menadžmenta u tome imati više sreće”, navela je Ljiljana Smajlović, a prenosi B92.

Takođe, ona je zamolila direktore da o ostavci obaveste vlasnike i Skupštinu o toj odluci, ali je dodala i da nije sigurna da li taj organ funkcioniše, niti ko mu je na čelu.

“Želim da znate da niko spolja nije uticao na moju odluku. Kao predsednica Udruženja novinara Srbije zalažem se za prava novinara u Srbiji, i dostojanstvo naše profesije moram dosledno da branim i u Politici”, navodi Smajlovićeva u pismu i ističe da joj je bila izuzetna čast da dva puta uređuje Politiku.

Na mestu glavne i odgovorne urednice Politike nalazila se od 1. jula 2013. godine, što je bio njen drugi mandat nakon što je na istoj funkciji bila i od 2005. do 2008. godine.

Predsednica je Udruženja novinara Srbije (UNS) od 2009. godine.

Izvor: Danas / B)2

0 Shares
0 Shares
Copy link