Početna  /  Gatačka policija pasivna prema učestalim tučama u kafićima
gacko Hercegovina Teme i komentari

Gatačka policija pasivna prema učestalim tučama u kafićima

Već godinama unazad, Skupština opštine Gacko donosi Zaključak o prihvatanju Informacije o stanju bezbjednosti na području ove opštine praktično bez ikakve rasprave. Predstavnik Stanice unutrašnjih poslova Gacko dođe na sjednicu i kaže kako je stanje bezbjednosti dobro, te da je smanjena stopa kriminaliteta, a pitanja ili primjedbe odbornika, ukoliko ih ima, većinom se odnose na neke probleme u saobraćaju.

policijska-stanica-gacko-hercegovina
Zgrada PS Gacko (FOTO: Moja Hercegovina)

Iz ovoga je vidljivo da odbornici Skupštine opštine Gacko ne poznaju trendove kretanja stope kriminaliteta u odnosu na kvalitet rada policijskih službenika, ali i činjenicu da povodom toga ne konsultuju nikoga ko je upoznat sa datom materijom, pa se javlja potreba da im neko javno kaže: Smanjen broj krivičnih djela ne znači nužno i kvalitetan rad policije!

Prethodna konstatacija nije izrečena tek tako, već iza nje stoje brojna svjetska i domaća kriminološka istraživanja. Dovoljno je na navesti samo primjer Njemačke, kao jedne u svakom pogledu vrlo uređene države, gdje se zvanična stopa kriminaliteta nikada ne smanjuje, već naprotiv – povećava zbog boljeg rada policije. Dakle, pred odbornike u gatačkom lokalnom parlamentu iz Stanice unutrašnjih poslova dolaze njima ugodne informacije, dok je ‘’javna tajna’’ da je stanje na terenu poražavanjuće.

Najzastupljeniji bezbjednosni problem u opštini Gacko, sa kojim je upoznat praktično svaki njen stanovnik, jeste nasilje u ugostiteljskim objektima. Skoro da nema vikenda kada ‘’Mahalska obavještajna služba’’ (MOS) ne evidentira neku tuču o kojoj se priča otprilike dva dana, a onda sve po starom – do sledećeg vikenda i novih fizičkih obračuna. Nadležni policijski organi, ukoliko se pomenuti događaj prijavi, izađu na lice mjesta, evidentiraju učesnike, uzmu izjave (nekada i nekoliko mjeseci nakon događaja), i sve to proslijede pravosudnim institucijama na dalje postupanje. Dakle, sve je po zakonu i “ruke su čiste’’, sve do sljedećeg sličnog događaja.

Zanimljivo je da niko od nadležnih ne mrda ni malim prstom da nešto učini kako bi se ukazalo na problem i spriječila tragedija, jer je pitanje dana kada će se desiti. Sukobi među ljudima su neminovni na bilo kom mjestu, ali je potrebno učiniti sve da se oni svedu na najmanju moguću mjeru, naročito u pomenutim ugostiteljskim objektima u Gacku, jer sve ukazuje da će doći do kulminacije ukoliko se nešto ne preduzme.

Potrebno je, dok je još na vrijeme, oko ovog ozbiljnog problema okupiti zainteresovane strane koje mogu dati doprinos njegovom rješavanju, a to su: policija, Skupština opštine, Centar za socijalni rad, škole, Dom zdravlja, ali i druge institucije i pojedinci koji bi mogli biti od pomoći. Svi zajedno, trebali bi napraviti smjernice djelovanja, prema kojima bi se počeo rješavati ovaj problem i izbjegla moguća tragedija.

Slobodan Golubović
Diplomirani kriminolog

Vezani tekst: Slobodan Golubović, nezaposleni kriminolog iz Gacka: Političko-kriminalna hobotnica je zarobila mlade ljude!

 

0 Shares
0 Shares
Copy link