Početna  /  Formirano Povjereništvo: Banjalučki SDS „cilja“ bolji izborni rezultat sa istim imenima
Izdvajamo Teme i komentari

Formirano Povjereništvo: Banjalučki SDS „cilja“ bolji izborni rezultat sa istim imenima

Nakon katastrofalnog rezultata na prošlogodišnjim izborima, na kojima je SDS u Banjaluci „za dlaku“ izbjegao pad ispod cenzusa, u ovom gradu je formirano Povjereništvo sa nezahvalnim zadatkom da pomenuti odbor „digne iz pepela“.

Međutim, sastav Povjereništva čine većinom poznata imena, koja su i najodgovornija za ranije izborne neuspjehe, a najzvučnije novo ime je sam povjerenik SDS-a za Banjaluku, Milan Radović.

Podsjećamo, Gradski odbor SDS-a u najvećem gradu Srpske raspušten je krajem prošle godine, jer je na posljednjim Lokalnim izborima osvojio 3.864 glasa, obezbijedio jedan mandat u lokalnom parlamentu i pozicionirao se tek kao osma stranka u gradu na Vrbasu.

Par sedmica prije raspuštanja, SDS-u je pristupio bankar Milan Radović, koji je u tom trenutku djelovao kao samostalni poslanik u Narodnoj skupštini RS. Na političku scenu Srpske ušao je pred izbore 2018. godine kada ga je tadašnji lider DNS-a Marko Pavić u medijima promovisao za budućeg premijera Republike. Kako nije imao podršku najveće stranke u tadašnjoj koaliciji, SNSD-a, za pomenutu zamisao, Radović je morao da se zadovolji poslaničkim mandatom. Nakon Pavićeve ostavke, DNS preuzima aktuelni predsjednik Nenad Nešić, a Radović napušta stranku. Iako se nije odmah jasno opredijelio, u narednim mjesecima priklonio se opoziciji.

Nekadašnji direkor Nove banke nije često istupao u javnosti a i kada jeste uglavnom je davao umjerene izjave. Nezvanično se moglo čuti da je zagovarao opozicioni kurs DNS-a daleko prije nego što se to dogodilo početkom novembra prošle godine.

Nedavno je objelodanjen sastav Povjereništva, a interesantno je da ga čine uglavnom poznata imena, njih gotovo tri četvrtine, koja su i ranije imala aktivnu ulogu u vođenju banjalučkog odbora najveće opozicione stranke u Srpskoj.

Tu su bivši predsjednici GO SDS Banjaluka Slavko Grbić i Mladen Kajkut, novi-stari odbornik Aleksandar Petković, poslanici u NSRS Ivanka Marković i Davor Šešić, kandidati na listi ove stranke na posljednjim izborima Boris Šukalo, Vesna Adamović, Bojan Babić, Saša Lovrić, Željko Raljić, Danijel Jakovljević, Dragan Đukić i Tucikešić Goran.

U Povjereništvu je i Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a, aktivista Aleksandar Gluvić, sociolog Vedran Francuz… Na listi su i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša te Dane Marčeta, koji su u SDS prešli iz POLIGRAF-a Zorana Talića.

Kada je riječ o zvučnijim imenima iz banjalučkog SDS-a, već mjesecima se u medijima spekuliše da je poslanik u NSRS Davor Šešić nezadovoljan odnosom vrha stranke prema njemu i najvećem odboru u Srpskoj. On je u više navrata i javno kritikovao stranačko rukovodstvo. Pojedini mediji su spekulisali o mogućnosti Šešićevog prelaska u PDP, koji takođe opoziciono djeluje, ali je on te informacije demantovao. Odbornik Aleksandar Petković, koji je najzaslužniji što SDS nije završio ispod cenzusa nije javno istupao ali je početkom godine dao ostavku na unutarstranačke funkcije, što je takođe protumačeno kao poruka vrhu stranke.

Inače, SDS u Banjaluci je na Lokalnim izborima 2016. godine dobio povjerenje 8.872 birača a 2012. godine 8.571. Pored lošeg vođenja ovog odbora, razloge za krah SDS-a na prošlogodišnjim izborima treba tražiti i u ogromnoj ekspanziji PDP-a u gradu na Vrbasu i popularnosti koju je među građanima stekao dvojac Draško Stanivuković-Jelena Trivić, koji su bili kandidati za gradonačelnika odnosno Skupštinu grada Banjaluke.

Moja Hercegovina 

Oznake
7 Shares
7 Shares
Copy link