Početna  /  Formiran predmet o izbornim krađama u Republici Srpskoj
Izdvajamo Republika Srpska

Formiran predmet o izbornim krađama u Republici Srpskoj

Foto: FENA
Nakon pola godine od završetka izbora i krivične prijave za izborne krađe koju su Tužilaštvu BiH podnijeli predstavnici opozicije, SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, stvari su se pomjerile sa mrtve tačke. Formiran je predmet, a oni su službenicima SIPE dali svoj iskaz.

IZBORNE MALVERZACIJE

Prethodne opšte izbore u BiH pratile su brojne neregularnosti i malverzacije. U namjeri da izdejstvuju pobjedu kandidata SNSD-a na svim nivoima vlasti, a posebno za funkciju predsjednika RS, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik organizovao je grupu koja je imala zadatak da obezbijedi kontrolu nad većinom biračkih odbora, tvrde predstavnici opozicije.

Sve su dokumentovali i sabrali u krivičnu prijavu koju su u oktobru prošle godine uputili Tužilaštvu BiH.

“ORGANIZOVANA IZBORNA KRAĐA”

“Ovdje se radi o izbornoj krađi ozbiljnih namjera, svjesno urađenoj, organizovanoj na način da se nekoliko mjeseci prije izbora to sve pripremalo kroz formiranje biračkh odbora i načina kako su upravo ljudi iz jedne političke partije u ovom slučaju SNSD bili isključivo članovi biračkih odbora jer su iskoristili tu organizovanu izbornu malverzaciju i kako se na dan izbora sve to sprovodilo. To je dovelo do toga da je nekoliko desetina hiljada glasova ukradeno”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“U prilog ovoj našoj prijavi ide zvanični izvještaj CIK-a na naš zahtjev u kome su izvršili naknadno prebrojavanje mnoštva biračkih mjesta posebno u Doboju, Zvorniku i nekim drugim mjestima. Potvrdili su da su na preko 260 biračkih mjesta prepravljani izborni rezultati, da  nedostaje glasački materijal, da je drugačije prikazan rezultat, da su vršene mahinacije razne vrste”, kaže bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

ISKAZI NAKON POLA GODINE

I dok su skoro svi zaboravili na sve što se dešavalo na prethodnim izborima i kada su se pobjednici tako provedenih izbora ustoličili i zauzeli funkcije, službenici SIPE po nalogu Tužilaštva ispitali su predstavnike opozicije o njihovim saznanjima i dokazima iz krivične prijave.

“Pravosuđe je počelo raditi, vidjećemo da li je to još jedan od slučajeva gdje se počinje raditi a ne dovodi do konačnog epiloga i da se konačmo stane u kraj brutalnim izbornim krađama”, kaže Borenović.

“Sad se javlja sumnja da li se predmet uzima samo da se otalja i da se privede kraju ili zaista nadležne institucije će to da ozbiljno uzmu u razmatranje. Ovo ej vrh ledenog brijega, ovo može da pokrene tu lavinu kako bi bez obzira što su izbori davno završeni, pravda bila dostižna”, kaže Šarović.

U pravosudni sistem, povjerenja nema predsjednik Liste “Za pravdu i red” Nebojša Vukanović, jer ga je kako ističe tome naučilo lično iskustvo.

“Dok god se ne izvrši smjena vlasti i lustracija u pravosuđu ne možemo očekivati procesuiranje odgovornosti niti za izborne niti za sve ostale druge krađe. I ne bi Milorad Dodik bio ovako bahat i njegovi vlastodršci da nisu sigurni da ih vladajuća partija preko korumpiranih sudija i tužilaca štiti od odgovornosti”, kaže predsjednik Liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović.

Ovo je prilika za ozdravljenje društva. Ako se pravosuđe ozbiljnije ne uhvati u koštac sa ovim problemom, kaže Vukanović, treba se boriti svim demokratskim sredstvima, kako bi se konačno usposatvila vladavina prava, pravna država i oslobodile zarobljene institucije.

Izvor: BN

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap