Početna  /  Formiran novi saziv trebinjske Skupštine: Radićemo za dobrobit građana Trebinja
Hercegovina Trebinje Vijesti

Formiran novi saziv trebinjske Skupštine: Radićemo za dobrobit građana Trebinja

TREBiNjE – “Treba da pokažemo ozbiljnost i kulturu i da budemo dostojni što smo izabranici ovoga grada. Imamo četiri godine pred nama i nadam se da ćemo uspjeti da pokažemo šta znamo i uradimo ono što smo obećali. Ovaj tim će vrijedno raditi i rješavati ostavljene nam probleme”, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović nakon konstitutivne sjednice Skupštine grada Trebinja koja je održana danas.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Na sjednici, na kojoj su izabrani zamjenik gradonačelnika, predsjednik i potpredsjednik, te sekretar Skupštine, položene su zakletve novih odbornika, te zvanično formiran novi saziv trebinjske Skupštine.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je da su se stekli uslovi za zakazivanje redovne radne sjednice, te da su radni materijali već spremni. On je najavio i smanjenja plata gradskih funkcionera.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)
Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)

“Pristupićemo radnoj klimi. Očekujem da će sljedeće četiri godine proći u najboljem redu i miru, a sve za dobrobit građana Trebinja. Prijedlog o smanjenju funkcionerskih plata je već dat i on će ići na prvu sjednicu. Vidjećete da će umanjenja ići i do 30 procenata. Moja plata će sa 4. 000 biti smanjena na 2.800 maraka”, obećao je Petrović.

Predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak kaže da očekuje da novi skupštinski saziv u budućnosti funkcioniše na bolji način nego što je to bilo do sada.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak (Foto: Moja Hercegovina)
Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak (Foto: Moja Hercegovina)

“Mislim da će rad Skupštine biti u duhu najbolje parlamentarne prakse. Uliva mi nadu i današnja mijrna atmosfera u Skupštini. Isto tako mi uliva nadu to što je za glasanje za neke tačke dnevnog reda bilo i više glasova podrške prijedlozima vladajuće koalicije od onoga koliko ta koalicija ima članova. To mi daje nadu da će ovi ljudi raditi prvenstveno na dobrobiti građana Trebinja”, istakao je Banjak.

Novoizabrani zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić kazao je će zbog nove funkcije napustiti mjesto pomoćnika direktora trebinjske Poreske uprave, na koje je imenovan prije mjesec dana.

“Radićemo ono što smo obećali. Očekuje nas dosta rada. Nećemo se osvrćati na destruktivne izjave. Narod je sve rekao 2. oktobra na izborima. Mnogo nam znači podrška ljudi, jer mi smo tu zbog njih. Mislim da će za sve biti dovoljno vremena”, rekao je Ćurić.

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i gradonačelnik Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)
Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i gradonačelnik Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)

Tajnim glasanjem podršku Ćuriću je dao 21 odbornik, pa se spekulisalo zašto su tri odbornika opozicije, uprkos ranijem stranačkom dogovoru, odlučili da podrže Ćurića. I u ostalim slučajevima glasanja bilo je očigledno da deset odbornika opozicije ne glasa na isti način.

Zašto opozicija nije složna prilikom glasanja nije jasno ni odborniku PDP-a Zoranu Anđušiću.

Odbornik PDP-a Zoran Anđušić (Foto: Moja Hercegovina)
Odbornik PDP-a Zoran Anđušić (Foto: Moja Hercegovina)

“Što se tiče glasanja za zamjenika gradonačelnika i predsjednika i potpredsjednika Skupštine ono je tajno i mi ne znamo ko je kako glasao. Mi smo na sjednici kluba zauzeli jedinstven stav. Danas, kad je bilo tajno glasanje, pokazalo se da odbornici PDP-a i SDS-a nisu ispoštovali taj dogovor. Mi ćemo vidjeti kako će se oni odrediti na narednoj radnoj sjednici”, kaže Anđušić.

Istog je mišljenja i odbornik SDS-a Vidomir Begenišić, koji, uprkos tome, ne očekuje nikakve promjene u sastavu opozicije SDS-PDP.

“SDS i PDP broje deset odbornika, ali je u tajnom glasanju napravljen taj debalans. Ne znam ko je glasao za i nije mi poznato zbog čega se to desilo. Ovo je konstitutivna sjednica i već na sljedećoj će sve biti  jasno i vidjeće se ko je pozicija ko opozicija. Ono što je evidentno jeste da će novi gradonačelnik imati komotnu većinu. Mi ćemo biti konstruktivna opozicija”, ističe Begenišić.

Posljednja tačka dnevnog reda koja se odnosi na izbor radnih tijela Skupštine grada Trebinja odgođena je za sljedeću sjednicu.

Kumovske veze gradskih funkcionera

Zanimljivo je kako među novoizabranim gradskim funkcionerima postoje čak dva kumstva. Naime, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je potvrdio da su on i njegov zamjenik Mirko Ćurić kumovi.

Pored te kumovske veze postoji još jedna. Naime, Mirko Ćurić i novoizabrani sekretar Skupštine Velibor Bodiroga su takođe kumovi.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link