Početna  /  Fondacija ”Dogs trust” pozvala lokalne zajednice da spriječe i sankcionišu brutalnost prema psima!
gacko Izdvajamo

Fondacija ”Dogs trust” pozvala lokalne zajednice da spriječe i sankcionišu brutalnost prema psima!

Povodom masovnog trovanja i ubijanja pasa lutalica na području opštine Gacko ali i sličnih slučajeva u ostalim lokalnim zajednicama u Bosni Hercegovini, oglasilo se BiH predstavništvo međunarodne organizacije ”Dogs trust”. Oni pozivaju predstavnike lokalnih zajednica u kojima su zabilježeni ovakvi slučajevi da spriječe i sankcionišu nehuman odnos prema životinjama te da osiguraju dosljedno provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kao jedinog načina da se problem pasa lutalica riješi trajno, efikasno i humano. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

U povodu višestrukih izvještaja lokalnih nevladinih organizacija i građana o krajnje nehumanom odnosu prema psima u pojedinim dijelovima zemlje pozivamo nadležne lokalne vlasti da hitno ispune svoje obaveze i mandat, da istraže, identifikuju i sankcionišu počinioce, te da osiguraju dosljedno provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kao jedinog načina da se problem pasa lutalica riješi trajno, efikasno i humano.

Brutalnost i svaki oblik nehumanog odnosa prema životinjama nisu samo protivzakoniti i poguban i za pse i za etičnost društva, a posebno mlade generacije koje im svjedoče, već predstavljaju i rizik za ljude. Tako npr. javno postavljeni otrov lako može doći u kontakt sa djecom i drugim ranjivim kategorijama, a rizike korištenja vatrenog oružja nije potrebno ni pojašnjavati.

Preuzimanje zakona u svoje ruke, posebno na ovako stravičan način, istinski je zabrinjavajuće i zahtjeva hitnu pažnju nadležnih vlasti kako bi se počinioci identifikovali i sankcionisali, a ovakvi slučajevi u budućnosti spriječili.

Vjerujemo da psima nije mjesto na ulici, ali napominjemo da oni nisu tu svojom greškom, već zbog neodgovornosti ljudi, i još uvijek nepotpunog ili nikakvog provođenja progresivnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, čak 12 godina nakon njegovog usvajanja!

Pitanje upravljanja populacijom pasa nije samo potpuno rješivo, već lokalne vlasti u BiH u ovom segmentu mogu imati na raspolaganju i značajnu dobrovoljnu pomoć Fondacije Dogs Trust čije programe mogu iskoristiti da uspostave zakonski sistem brže, efikasnije i uz manje troškove iz budžeta. Proaktivne loklane vlasti tako mogu jedno od gorućih pitanja za koje su odgovorni, a koje se tiče dobrostanja cijele zajednice, riješiti zakonski, efikasno, humano i trajno, nakon čega se sa više fokusa mogu posvetiti ostalim važnim pitanjima zajednice, na šta ih mandat i obavezuje.

Podsjećamo da Fondacija Dogs Trust BiH u okviru svog novog pristupa kojim namjerava svoje resurse i pomoć distribuirati na efikasniji način, od ove godine svoje programe provodi samo u regijama čije vlasti su odlučne i već su pokrenule aktivnosti na dosljednom, sistemskom sprovođenju Zakona, i koje neće tolerisati okrutnost prema psima i ostalim životinjama.

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap