Početna  /  Fond PIO otkrio nove nove slučajeve lažnih penzija iz Trebinja, Bileće i Berkovića
bileća Hercegovina Trebinje

Fond PIO otkrio nove nove slučajeve lažnih penzija iz Trebinja, Bileće i Berkovića

BIJELJINA – Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske otkrio je još četiri slučaja u kojima je pravo na invalidsku penziju ostvareno na osnovu falsfikovane medicinske dokumentacije sa Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije /VMA/ u Beogradu, saopšteno je iz Fonda. Lice čiji su inicijali B.D. /61/ iz Trebinja ostvarilo je pravo na invalidsku penziju 2005. godine, a sa VMA je potvrđeno da otpusno pismo Klinike za psihijatriju iz januara 2004. godine nije vjerodostojno, te da ovaj pacijent nikada nije liječen na VMA.

fond-pio-rs

U predmetu lica P.B. /54/ iz Berkovića pravo na invalidsku penziju ostvareno je 2008. godine na osnovu falsifikovanog specijalističkog nalaza i otpusnog pisma, a u falsifikovanim obrascima je na nepravilnom engleskom jeziku ispisano “CLINICAL OF PSYHIJATRI”, sa faksimilima postojećih ljekara, ali u formi i sadržaju koji ne odgovaraju originalu.

Između ostalog, u falsifikatu je titula docenta ispisana neuobičajeno punim nazivom, jednom ljekaru je navedeno da je načelnik, što on nije, potpisi su nevjerodostojni, broj istorije bolesti lažan, nalazi nisu protokolisani, a osoba nikada nije liječena u Klinici za psihijatriju VMA.

Istu prevaru sa otpusnim pismom i specijalističkim nalazom iz jula i avgusta 2008. godine VMA je potvrdila i za lice I.Đ. /49/ iz Trebinja, koje je pravo na invalidsku penziju ostvarilo te godine.

Lice N.S. /50/ iz Bileće ostvarilo je pravo na invalidsku penziju 2008. godine, a osim falsifikovanja medicinske dokumentacije te godine, falsifikovan je i dopunski nalaz iz 2011. godine.

Fond PIO je u stalnoj akciji pod nazivom “Stop prevarama, do penzije pošteno” otkrio još osam slučajeva u kojima je pravo na invalidsku penziju stečeno falsifikovanjem medicinske dokumentacije Kliničkog centra Crne Gore, a neka od ovih lica otkrivena su u prevari i ranije kod zdravstvenih ustanova u Srbiji i BiH.

Iz Fonda navode da se dobrom saradnjom u razmjeni podataka otkrivaju nove prevare pri ostvarivanju prava na invalidsku penziju, naročito u periodu od 2007. do 2010. godine.

“Svi otkriveni prevaranti pozvani su na vanrednu kontrolu koja u pravilu rezultira prestankom prava na invalidsku penziju. Neki od njih ne odazivaju se na vanrednu kontrolu, vjerovatno svjesni činjenica falsifikata i prevare, dok ih većina i ne zna gdje se nalazi klinika u kojoj su navodno liječeni, a mnogi odmah priznaju da nikada nisu liječeni od bolesti na osnovu koje su ostvarili pravo na invalidsku penziju”, ističu u Fondu PIO Republike Srpske.

U akciji “Stop prevarama, do penzije pošteno” provjerom ispravnosti školskih potvrda u oktobru 2015. godine za studente javnih univerziteta Banjaluka i Istočno Sarajevo otkriveno je 40 slučajeva nelegalnog korištenja prava na porodičnu penziju.

Djevojka S. M. /24/ iz Prijedora bila je korisnik prava na porodičnu penziju na osnovu potvrde o redovnom školovanju koju je dostavljala tri godine, iako nije bila student.

Iz Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci naveli su da imenovana nikada nije bila student ove visokoškolske ustanove.

Ova drastična prevara trajala je dvije i po godine, a nakon njenog otkrivanja penzija je obustavljena lažnom studentu, ali i njenoj majci, koja je bila korisnik prava uz dijete.

“U ovom slučaju, kao i u svim prethodnim, uslijedio je zahtjev za povrat više isplaćenih sredstava i krivična prijava tužilaštvu za vinovnika falsifikovanja dokumentacije, što pokazuje da se pravo na penziju može koristiti samo uz zakonom propisan način”, poručuju iz Fonda PIO.

Fond je pozvao savjesne i odgovorne građane da prijave bilo kakva saznanja o licima koja su ostvarila pravo na penziju mimo zakonskih propisa i da na taj način pomognu Fondu PIO u borbi protiv korupcije i nezakonitog načina ostvarivanja prava na penziju.

0 Shares
0 Shares
Copy link