Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Fond PIO otkrio nove nove slučajeve lažnih penzija iz Trebinja, Bileće i Berkovića

  Podijeli:

  BIJELJINA – Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske otkrio je još četiri slučaja u kojima je pravo na invalidsku penziju ostvareno na osnovu falsfikovane medicinske dokumentacije sa Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije /VMA/ u Beogradu, saopšteno je iz Fonda. Lice čiji su inicijali B.D. /61/ iz Trebinja ostvarilo je pravo na invalidsku penziju 2005. godine, a sa VMA je potvrđeno da otpusno pismo Klinike za psihijatriju iz januara 2004. godine nije vjerodostojno, te da ovaj pacijent nikada nije liječen na VMA.

  fond-pio-rs

  U predmetu lica P.B. /54/ iz Berkovića pravo na invalidsku penziju ostvareno je 2008. godine na osnovu falsifikovanog specijalističkog nalaza i otpusnog pisma, a u falsifikovanim obrascima je na nepravilnom engleskom jeziku ispisano “CLINICAL OF PSYHIJATRI”, sa faksimilima postojećih ljekara, ali u formi i sadržaju koji ne odgovaraju originalu.

  Između ostalog, u falsifikatu je titula docenta ispisana neuobičajeno punim nazivom, jednom ljekaru je navedeno da je načelnik, što on nije, potpisi su nevjerodostojni, broj istorije bolesti lažan, nalazi nisu protokolisani, a osoba nikada nije liječena u Klinici za psihijatriju VMA.

  Istu prevaru sa otpusnim pismom i specijalističkim nalazom iz jula i avgusta 2008. godine VMA je potvrdila i za lice I.Đ. /49/ iz Trebinja, koje je pravo na invalidsku penziju ostvarilo te godine.

  Lice N.S. /50/ iz Bileće ostvarilo je pravo na invalidsku penziju 2008. godine, a osim falsifikovanja medicinske dokumentacije te godine, falsifikovan je i dopunski nalaz iz 2011. godine.

  Fond PIO je u stalnoj akciji pod nazivom “Stop prevarama, do penzije pošteno” otkrio još osam slučajeva u kojima je pravo na invalidsku penziju stečeno falsifikovanjem medicinske dokumentacije Kliničkog centra Crne Gore, a neka od ovih lica otkrivena su u prevari i ranije kod zdravstvenih ustanova u Srbiji i BiH.

  Iz Fonda navode da se dobrom saradnjom u razmjeni podataka otkrivaju nove prevare pri ostvarivanju prava na invalidsku penziju, naročito u periodu od 2007. do 2010. godine.

  “Svi otkriveni prevaranti pozvani su na vanrednu kontrolu koja u pravilu rezultira prestankom prava na invalidsku penziju. Neki od njih ne odazivaju se na vanrednu kontrolu, vjerovatno svjesni činjenica falsifikata i prevare, dok ih većina i ne zna gdje se nalazi klinika u kojoj su navodno liječeni, a mnogi odmah priznaju da nikada nisu liječeni od bolesti na osnovu koje su ostvarili pravo na invalidsku penziju”, ističu u Fondu PIO Republike Srpske.

  U akciji “Stop prevarama, do penzije pošteno” provjerom ispravnosti školskih potvrda u oktobru 2015. godine za studente javnih univerziteta Banjaluka i Istočno Sarajevo otkriveno je 40 slučajeva nelegalnog korištenja prava na porodičnu penziju.

  Djevojka S. M. /24/ iz Prijedora bila je korisnik prava na porodičnu penziju na osnovu potvrde o redovnom školovanju koju je dostavljala tri godine, iako nije bila student.

  Iz Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci naveli su da imenovana nikada nije bila student ove visokoškolske ustanove.

  Ova drastična prevara trajala je dvije i po godine, a nakon njenog otkrivanja penzija je obustavljena lažnom studentu, ali i njenoj majci, koja je bila korisnik prava uz dijete.

  “U ovom slučaju, kao i u svim prethodnim, uslijedio je zahtjev za povrat više isplaćenih sredstava i krivična prijava tužilaštvu za vinovnika falsifikovanja dokumentacije, što pokazuje da se pravo na penziju može koristiti samo uz zakonom propisan način”, poručuju iz Fonda PIO.

  Fond je pozvao savjesne i odgovorne građane da prijave bilo kakva saznanja o licima koja su ostvarila pravo na penziju mimo zakonskih propisa i da na taj način pomognu Fondu PIO u borbi protiv korupcije i nezakonitog načina ostvarivanja prava na penziju.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI