Početna  /  Fočanska bolnica postaje centar hirurgije šake zahvaljujući Dražanu Eriću
Republika Srpska

Fočanska bolnica postaje centar hirurgije šake zahvaljujući Dražanu Eriću

Univerzitetska bolnica u Foči nije samo jedna od najrespektabilnijih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj već brend po kojem se prepoznaju opština Foča i njena okolina.

bolnica_foca_drazan_eric

U sivilu koje prati ovaj dio zemlje, u vrijeme kad privreda ne radi, a ljudi žive sve teže, ova ustanova i dobre vijesti o uspjesima njenih ljekara koji “čine čuda” pravo su svjetlo u tmurnoj svakodnevnici i nada za stanovnike ovog, ali i okolnih gradova iz kojih sve češće dolaze pacijenti. Bolnica u gradu na Drini i Ćehotini pruža usluge specijalizovane polikliničke zdravstvene zaštite iz svih grana medicine. Opremljena je savremenom medicinskom opremom, a uz to ima i vrhunski kadar.

Zahvaljujući tome, nije novina da fočanski ljekari često naprave “čudo” jer obavljanje složenih operacija posljednjih nekoliko godina uglavnom je bilo san manjih sredina. Međutim, tim ljekara sa doc. dr. Dražanom Erićem na čelu učinio je da i najkomplikovaniji slučajevi dobiju šansu. Primjerice dr. Erić je sa svojim timom izveo složenu operaciju replantacije šake mladiću Aleksandru Radoviću iz Rogatice. Tako se u ovoj godini u Republici Srpskoj desio prvi uspješni operativni zahvat prišivanja amputirane šake.

“Replantacija šake jedna je od najkomplikovanijih operacija u rekonstruktivnoj mikrohirurgiji. Kada zamislite da vi morate ponovo spojiti sve te male krvne sudove, mekotkivne i koštane strukture da biste ponovo dobili funkcionalnu šaku onda shvatate kako je to težak operativni zahvat. Ovaj uspjeh nije došao slučajno jer sam prije pet godina uradio i prvu replantaciju kažiprsta jednom mladom čovjeku. Posljednjih pet godina na našem Odjelu za plastičnu hirurgiju urađeno je mnogo revaskularizacija prstiju, sanirano mnogo komplikovanih povreda šake, kao i rekonstrukcija palca tkivom sa podlaktice, što s punim pravom ističe Univerzitetsku bolnicu u Foči kao centar za hirurgiju šake. Od komplikovanijih operacija se rade rekonstrukcije defekata sa slobodnim mikrovaskularnim režnjevima koji također predstavljaju najsofisticiranije operativne zahvate u rekonstruktivnoj hirurgiji“, ispričao je za Klix.ba Erić.

Ovo su samo neki od zahvata koji su bolnicu u Foči izdvojili u sam vrh, potvrđujući njen epitet kao najbolje u ovom dijelu BiH, a mladi ljekar koji izvodi najsloženije mikrohirurške zahvate imao je bezbroj ponuda da karijeru nastavi i na drugom mjestu.

Brojne ponude za nastavak karijere

“Ja sam imao dosta ponuda, a u posljednje vrijeme me je kontaktiralo nekoliko institucija u zemlji, ali i u regiji, tako da se može desiti da me vidite na nekom drugom mjestu“, kaže Erić.

U bolnici u Foči radi od 2003. godine.

“Odmah nakon završetka Medicinskog fakulteta sam izabrao Foču zbog svog učitelja akademika Boriše Starovića koji je bio moj mentor za specijalizaciju. On me je uveo u svijet plastične hirurgije, a zbog njega sam ostao u Foči i nastavio tamo gdje je on prekinuo nakon prerane smrti. On je stvorio naš Odjel za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, on je čovjek koji je zaslužan za sve što sam naučio u struci, ali i životu“, objašnjava Erić.

Bio je prvi student koji je svoje osnovne studije, specijalističke studije, postdiplomske studije i doktorat završio na Medicinskom fakultetu u Foči. Za plastičnu hirurgiju odlučio se još kao student druge godine, kada ga je akademik Starović uveo u operacionu salu i izabrao za asistenta prilikom izvođenja operacija.

“Od tada sam sve vrijeme studija s akademikom Starovićem proveo u operacionoj sali. Specijalistički ispit i doktorsku disertaciju iz plastične hirurgije sam položio kod prof. dr. Milomira Ninkovića kod koga sam se i edukovao na Klinici za plastičnu, rekonstruktivnu hirurgiju i hirurgiju šake “KM Bogenhausen” u Minhenu. Ostatak specijalizacije sam se usavršavao u Beogradu kod doc. dr. Siniše Kojića, prof. dr. Miodraga Čolića i prof. dr. Dragana Zamaklara“, priča Erić.

Nada za pacijente

“Iako spadam u grupu mlađih ljekara, godišnje uradim u prosjeku 250 operacija u općoj anesteziji i 300 operacija u lokalnoj anesteziji. Ja mislim da je to mnogo za jednog hirurga. Tu ima dosta i teških pacijenata kojima ste vi jedina nada i kada jednom čovjeku, koji ima neki teški zdravstveni problem, pomognete onda vam je to ogromna satisfakcija koja vam daje elan da nastavite“, kaže dr. Erić ističući kako u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Zenici plastični hirurzi odlično rade svoj posao i postižu zavidne rezultate.

Ove je godine bio jedini predavač iz bivše Jugoslavije na Evropskom kongresu hirurgije šake u Milanu, a prošle godine na Evropskom kongresu plastičnih hirurga u Edinburgu, dokazujući time koliko je važno ulaganje u edukaciju.

“Tek tada vidite koliko je potrebno da ulažete u sebe da bi vas prihvatili za predavača na ovim najznačajnim kongresima“, kaže mladi ljekar koji predaje na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči.

Upravo saradnja Univerzitetske bolnice s Medicinskim fakultetom daje odlične rezultate, iako bolnica sarađuje i sa svim domovima zdravlja i bolnicama u okruženju, ali i van zemlje.

“Ja sam trenutno na poziciji docenta na Katedri za hirurgiju i svakodnevno radim sa studentima jer držim teoretsku i praktičnu nastavu iz plastične hirurgije. Imamo dosta talentovanih studenata, tako da im nesebično prenosim svoje znanje kao što su i meni prenosili moji učitelji“, kaže Erić.

U okruženju u kojem živi i radi, Erić nije prepoznatljiv samo kao izvrstan hirurg već i dobar čovjek, što je veoma važno.

“Dobar čovjek će u svakom momentu htjeti da pomogne ne gledajući materijalnu ili bilo kakvu drugu korist za sebe. On će dati sebe da bi pomogao drugima. Postoji odlična izreka Ive Andrića koja kaže ‘Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo’ i ja se cijeli svoj život vodim njome”, kaže Erić.

Bolnica u Foči oduvijek je važila za respektabilnu zdravstvenu ustanovu na području regije, no i danas prednjači u kadrovskom i svakom drugom smislu.

“Univerzitetska bolnica u Foči je izrasla u jednu respektabilnu zdravstvenu instituciju u Republici Srpskoj. Ovdje rade odlični ljekari, ali i medicinsko osoblje koji liječe pacijente iz svih dijelova Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. U posljednje vrijeme dolazi sve više pacijenata iz Bosanskopodrinjskog kantona i mislim da su zadovoljni nivoom zdravstvenih usluga koje pruža naša bolnica. Kod nas je ove godine dva puta boravio i prof. dr. Milomir Ninković, operisao je pacijente iz Sarajeva, Travnika i Sremske Mitrovice. Uslovi u našoj bolnici su bolji nego u ostalim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, ali cjelokupno stanje u zdravstvu nije sjajno“, ističe Erić.

Izvor: Klix.ba

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Ovaj doktor Erić je bio na Vukanovoj listi i dobio manje glasova od stranačkih zamlata koje ni putem ne znaju ići i zato nam je tako dobro.Nemojte mi samo reći da svaki narod nema vlast kakvu zaslužuje

0 Shares
0 Shares
Copy link