Početna  /  Firma iz Trebinja naručila 220 kg heroina zaplijenjenog u Pločama (VIDEO,FOTO)
Izdvajamo Trebinje

Firma iz Trebinja naručila 220 kg heroina zaplijenjenog u Pločama (VIDEO,FOTO)

Firma iz Trebinja bila je uvoznik 220 kilograma heroina koji je stigao u kontejneru iz Turske. Angažovala je hrvatskog špeditera za prevoz kontejnera s drogom koja je trebala doputovati do krajnjeg odredišta u Belgiji, ali je izvađena u Hrvatskoj, nakon čega su kocke s olovom zavarene, a samo je jedna pošiljka s heroinom stigla do odredišta.

Međutim, krajnji naručitelj milionske pošiljke droge, koja je bila namijenjena zapadnoevropskom tržištu, nije preuzeo teret, i to se još uvijek utvrđuje.

Praćenje tereta

Ono što je sa sigurnošću ustanovljeno jeste da špediter, a riječ je o lokalnoj firmi, ni na koji način nije bio uključen u sadržaj 80 tona olova koji je stigao do pločanske luke.

Upravo su sadržaj kontejnera, uvoznik i krajnje odredište izazvali sumnju kod carinika prilikom profilisanja kontejnera koji stižu u pločansku luku, pri čemu je kontejner koji je stigao iz Turske bio označen kao potencijalno sumnjiv.

Rezanjem kontejnera i vađenjem droge policijski posao hrvatske policije nije bio završen.

U saradnji s policijama drugih država, kamion koji je prevozio olovne kocke imao je diskretnu pratnju tokom cijelog puta do Belgije kako bi zaštitili vozača koji je dovezao olovo, ali bez heroina na odredište.

Heroin je u pločanskoj luci zaplijenjen 11. oktobra prošle godine, a kontejner s olovnim kockama, koje su bile ponovo zatvorene, nastavio je put za Belgiju.

Kad je riječ o zapljeni 62 kilograma kokaina skrivenog u 54 paketića na brodu koji je prevozio ugalj iz jedne kolumbijske luke, “roba” je bila smještena na 16 metara ispod morske površine pa je postojala opasnost da se kokain, koji je kao i heroin bio namijenjen zapadnoevropskom tržištu, odvoji od broda.

Kako saznaje Jutarnji list, skladište s drogom držali su jaki magneti, a nije bio zavaren kako to obično krijumčari rade.

Prema prvim policijskim procjenama, droga bi na ilegalnom tržištu vrijedila 17 miliona evra.

Memorandum s DEA

To je već treća takva velika zapljena droge u pločanskoj luci.

Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog direktora policije, rekao je da je pločanska luka samo jedna od luka kojom kokain iz Južne Amerike stiže u Evropu i da se u drugim evropskim lukama bilježe puno veće zapljene droge.

S ciljem ostvarenja i promovisanja zajedničkih interesa u borbi protiv nezakonite trgovine narkoticima, juče je u Upravi policije potpisan Memorandum o saglasnosti između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Uprave policije i Agencije Sjedinjenih Američkih država za borbu protiv narkotika.

Pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije u Upravi policije Antonio Gerovac te ataše regionalne Kancelarije DEA-e u Hrvatskoj Kevin Fejeran, potpisnici su Memoranduma koji je dokaz jačanja hrvatsko-američke saradnje u borbi protiv nezakonite trgovine drogama i ostalih oblika transnacionalnih kaznenih djela.

Izvor: Srpskainfo

 

8 Shares
8 Shares
Copy link