Film “Izgrednici” srpski kandidat za “Oskara”

Film “Izgrednici” u režiji Dejana Zečevića srpski je kandidat za nagradu “Oskar” Američke filmske akademije, saopštio je Stručni odbor Akademije filmske umjetnosti i nauke Srbije (AFUN) u beogradskom bioskopu “Roda”.

Članovi odbora su odlučivali između četiri filma: dokumentarca “Druga strana svega” Mile Turajlić i igranih “Izgrednici” u režiji Dejana Zečevića, “Nigde” Predraga Velinovića i “O bubicama i herojima” Petra Pašića.

“Izgrednici” prate priču o tri studenta koji radeći na svom eksperimentu pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nereda, s vremenom dovodi do socijalne destrukcije, do pojave izgreda. Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posljedicama.

Snimljen je u crno-bijeloj tehnici, a premijerno je prikazan u martu ove godine.

Stručni odbor sa AFUN-a činili su: filmolog Petar Volk, producent Aleksandar Avramović, glumac i reditelj Radoš Bajić, kompozitor Vojkan Borisavljević, montažerka Jelena Đokić, filmolog Tomislav Gavrić, glumac Milan Gutović, reditelj Milan Jelić, scenograf Milenko Jeremić, scenograf Miljen Kljaković, kompozitor Kornelije Kovač, reditelj Bratislav Petković, direktor fotografije Predrag Popović, rediteljka Vera Vlajić, filmolog Božidar Zečević, filmolog Radoslav Zelenović i glumica Radmila Živković.

Ukupno 14 članova Stručnog odbora Akademije bilo je prisutno u bioskopu “Roda”, a njih 13 je glasalo.

Autor