Početna  /  Fenomen lažnih vijesti na internetu i priča o “Trampovom Velesu” (VIDEO)
Svijet

Fenomen lažnih vijesti na internetu i priča o “Trampovom Velesu” (VIDEO)

Sve je više takozvanih “lažnih vijesti” na internetu, a borba protiv njih biće dugotrajna i u nju će države morati da se uključe, ali ne uvođenjem cenzure, nego obrazovanjem građana kako da ih prepoznaju, rekli su gosti emisije N1 direktno komentarišući reportažu o makedonskom gradu Velesu i lažnim vijestima koje su djelimično učestvovale na izbore u SAD.

FOTO: Ilustracija

Programski direktor Šer fondacije Đorđe Krivokapić, bloger Tibor Jona, novinar iz Skoplja Zoran Gega Madžoski i glavni urednik magazina Start iz Sarajeva Dario Novalić rekli su gostujući na N1 da je plasiranje lažnih vijesti smrt za demokratiju, ali da rješenje problema nije kontrola, već obrazovanje građana.

“Za mene je suštinsko pitanje kako se boriti protiv lažnih vijesti i ja mislim da je obrazovanje najbitnije. Ljudska istorija je istorija lažnih vijesti. Znate li vi koliko ljudi misli da je Napoleon bio nizak čovjek. A to je britanska propaganda, on je za ono vrijeme bio normalne visine”, rekao je Tibor Jona.

On kaže da plasiranje lažnih vijesti zbog političkog konteksta nije ništa novo, samo da je u sadašnje vrijeme to mnogo lakše, jer nisu potrebni papiri, infrastruktura i fizička distribucija.

“Mi imamo obrazovanje za vožnju auta, ali nemamo za korištenje visoke tehnologije. Za to nam ne treba dozvola, ali nam treba obrazovanje”, smatra Jona.

U emisiji je prikazana reportaža  Si-En-Ena (CNN) o makedonskom gradu Velesu, koji je šaljivo nazvan Trampovim Velesom, jer je za vrijeme kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama, iz tog grada potekao veliki broj lažnih vijesti o, sada, američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Reporterka Isa Suarez razgovarala je sa nekim od momaka koji su pravili portale sa kojih su širili lažne vijesti o Trampu, a preko kojih su za vrijeme kampanje u SAD, kako kažu, zarađivali i do 2.500 dolara za jedan dan.

Vijesti na nekim stranicama su potpuna laž, a u nekim kombinuju laži i istine, kaže u prilogu Suarez. Cilj je što više klikova, sve u nadi da će se ta priča proširiti internetom i postati “viralna”.

U tu svrhu danas se koriste društvene mreže poput Fejsbuka i Tvitera. “Pošto Fejsbuk vrlo brzo briše lažne profile, ja kupim prave profile od djece, mijenjam ih u američka imena i sa njih širim lažne vijesti”, kaže jedan od mladića iz Velesa.

“Već se spremamo za američke izbore 2020. godine, moramo da pripremimo fan stranice i da sakupimo lajkove na stranicama”, kaže drugi Makedonac.

Na pitanje koliko su zaradili, jedan od kreatora iz Velesa kaže da je u dnevno zarađivao do 2.5 hiljade dolara tokom kampanje za američke izbore.

Moguće je, smatraju sagovornici N1, da su u tu priču uključeni još neki koji su im pružili podršku.

“Ja vjerujem da može da se zaradi toliko. Ovoliki se svijet obogatio na internetu, mogli su i ovo mladići. Da li se to desilo, sumnjam, jer mi djeluje kao neka romantična priča – siromašni mladići iz Makedonije koji su se odmetnuli i zaradili”, objašnjava Tibor Jona.

0 Shares
0 Shares
Copy link