Početna  /  Feđa Isović za MH: Samo budale i djeca nisu nostalgični za Jugoslavijom!
Kultura Trebinje

Feđa Isović za MH: Samo budale i djeca nisu nostalgični za Jugoslavijom!

Feđa Isović je rođen krajem februara 1965. godine. Studirao je na Likovnoj akademiji. Danas živi na relaciji Sarajevo – Trebinje. U svijet filma ulazi na nagovor prijatelja Benjamina Filipovića, kada piše scenario za film ”Dobro uštimani mrtvaci”. Od te, 2005. godine do danas, autor je brojnih televizijskih i filmskih scenarija. Porodica Fazlinović. čije urnebesne svakodnevne situacije čine regionalno popularnu seriju ”Lud, zbunjen, normalan” omogućila mu je da gotovo svi iz bivše Jugoslavije saznaju za njega i njegov scenaristički rad. Serija je premijerno prikazana 2007. godine, a dovoljan dokaz popularnosti je to što još uvijek traje, a kako stvari stoje, trajaće još neko vrijeme. Pored ”Lud, zbunjen, normalan”, pisao je scenarije za serije ”Kriza”, ”Ne diraj mi mamu”, ”Lažni svjedok” i ”Konak kod Hilmije”. Sa velikim uspjehom se predstavio i van komedije, pišući scenario za film ”Halimin put”, koji je sa velikim uspjehom prikazivan u regionu i svijetu. Sa grupom prijatelja 2010. godine osniva bend ”Karne”, koji na kritičko – sarkastični način, uz izuzetno duhovite tekstove opisuje našu, ne baš sjajnu, stvarnost. Proteklog vikenda sa bendom ”Karne” je prvi put nastupio u svom Trebinju. Tim povodom, Feđa je za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio o bendu, jugonostalgiji, novim televizijskim projektima i rokenrolu koji nas može izvući iz prilično zategnute situacije u kojoj se nalaze svi narodi i narodnosti Jugoslavije.

Od 2010. godine, kada je formiran bend ”Karne”, ”vokalno – infantilni sastav”, kako ga nazivaju članovi ove pank družine, u Trebinju se s nestrpljenjem očekivao njihov nastup. Skoro deset godina kasnije, ”Karne” su napokon nastupile u gradu na Trebišnjici. Bend čine Almir Kurt Kugla (vokal), Ervin Buševac Širli (gitara), Feđa Isović (gitara, vokal), Nermin Dedić Fićo (bas), Adnan Teskeredžić (bubnjevi) i Alen Pilav (klavijature) uz povremeno učešće Gorana Navojca (saksofon, vokal). Prvi pjevač benda bio je Miraj Grbić, popularni Čombe iz serije ”Lud, zbunjen, normalan”. Debi album ”Diktatura amatera” objavili su 2012. godine. Iako su do sada svirali rijetko, naredni period će to promijeniti, pa će ”Karne” već od zime svirati u mnogim gradovima Jugoslavije (bend ističe da dolaze iz Sarajeva – SFRJ). Radi se i na novim pjesmama, a svojim nastupom u Trebinju su pokupili brojne simpatije pa se sa nestrpljenjem čeka novi nastup. Svirka u Trebinju bila je dobar povod za razgovor sa Feđom Isovićem, scenaristom, muzičarem i kolumnistom. Kako Feđa živi na relaciji Sarajevo – Trebinje, nastup u Trebinju za njega  ima poseban značaj i nosi dodatno uzbuđenje.

”Za mene posebno uzbuđenje, otkad je postao ovaj bend spremamo se da sviramo u Trebinju. Mi smo bend koji inače svira jako malo, sviramo desetak koncerata godišnje i nikako nam se Trebinje nije potrefilo, ali eto došli smo na Majovu inicijativu i otvorili ovaj njegov stejdž. Prvi smo autorski bend koji je svirao na ovom stejdžu. Za mene je bilo posebno, a čini mi se da je i bendu bilo super.” – podijelio je Feđa impresije sa nastupa u Trebinju sa čitaocima magazina MH.

Kada govori o planovima benda, kaže da su se malo uozbiljili pa će naredni period iskoristiti za intenzivnije nastupe. Za razliku od dosadašnjih desetak svirki godišnje, ova godina bi trebala donijeti rekordnih pedesetak nastupa.

”Mi ćemo ove zime svirati puno više nego do sada, imamo i 3-4 nove pjesme, večeras smo izveli jednu pjesmu prvi put, nikad je nigdje nismo svirali, a imamo u pripremi još 3-4 nove pjesme koje ćemo izvoditi. Spremamo se za Beograd, Zagreb, Split, Skoplje, imamo raznih poziva i ova će zima za nas biti intenzivnija, jer smo do sada svirali desetak koncerata a sada ćemo ići na pedesetak koncerata u ovoj godini. To je već ozbiljna cifra, malo smo se uozbiljili.”

Kroz bend ”Karne”, članovi žele da, kako sami kažu, ”neartikulisano razgovaraju o nevažnim stvarima”, a pankerska energija i kultura savršen su spoj za ono što ”Karne” jesu i žele biti. Oni kritičkim tekstovima obojenim nevjerovatno duhovitim notama ukazuju na brojne ”nevažne stvari”, a Feđa kaže da sviraju svašta ali da je to suštinski ipak pank.

”Širli je to lijepo rekao da je ovo neka vrsta neo panka. Imamo mi i rege pjesme, publika je najviše reagovala na disko pjesmu, na osamdesete, na pjesmu Karne dens, svirali smo je dva puta jer je publika tražila, imamo svega a suštinski sviramo neki pank.”

Članovi ovog nesvakidašnjeg benda ističu da su iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Feđa Isović za naš magazin govori o nostalgiji za Jugoslavijom i ističe da samo dvije kategorije ne osjećaju nostalgiju prema bivšoj državi.

”Normalno da je u pitanju nostalgija, mi smo svi nostalgični za Jugoslavijom. Ko nije nostalgičan za Jugoslavijom, ili je budala ili nije živio u Jugoslaviji, to su ovi mlađi. Za mene, ne biti nostalgičan za Jugoslavijom mogu biti samo budale i djeca. Znači, djeci opraštam, a budale su budale, i njima opraštam jer su budale.” – u svom stilu govori Feđa.

Govoreći o planovima vezanim za televizijske i filmske projekte, Feđa Isović kaže da je trenutno okupiran radom na pisanju novih dogodovština porodice Fazlinović, te da je realizacija filma kod nas izuzetno teška, pa će njegovi filsmki scenariji još neko vrijeme provesti u fioci.

”Još uvijek radimo Lud, zbunjen, normalan, vidjećemo šta će biti sa Hilmijom, nisam siguran kad će krenuti, krenuće, siguran sam, nekad, ali smo trenutno posvećeni Lud, zbunjen, normalan. Ja imam u ladici jedno četiri filma napisana, teško je doći do realizacije, pa ne vidim razlog da pišem neki novi scenario dok imam četiri u ladici. Film je moja ljubav i sigurno je da, ako budem imao ideju, da ću sjesti i napisati, pa makar se nikad ne snimio.” – kaže Isović za MH.

Za kraj, Feđa je govorio o rokenrolu i obrnutom procesu kojem svjedočimo, procesu u kojem mladi sviraju narodnjake a stara garda pank i ostale rokenrol podvrste. On smatra da narode i narodnosti regiona rokenrol može odvesti u bolje sutra.

”Treba nam rokenrol! Rokenrol je polako spao na to da ga sviramo mi starija generacija, malo je tužno da mi sviramo pank. Imamo našeg basistu Fiću koji je svirao i živio sa Milanom i Margitom, koji je svirao u Elvis J. Kurtović i da sad Fićo njeguje pank a da neka djeca sviraju narodnjake, malo je retrogradan proces. Meni se bar čini da djeca slušaju narodnjake a da mi stariji sviramo pank i slušamo pank, ali to je tako zbog cijelog društva koje je takvo kakvo jeste.” – kaže za kraj razgovora Feđa Isović.

Svi oni koji su bili na premijernom nastupu benda ”Karne” u Trebinju uvjerili su se u sjajnu energiju kojom zrači ova vesela pank rok družina, a oni koji su propustili ovaj događaj, uzdaju se u to da na novi nastup neće čekati još devet godina. Koncert benda ”Karne” je, žargonski rečeno ”poderao guzove” ili, kulturnije rečeno, jugoslovenski pank rok bend ”Karne” priredio je koncert za pamćenje. Danas, kada je rokenrol na aparatima jedan ovakav bend je prijeko potreban. Prosto, ”Karne” su kulturološki fenomen, svojevrsna kritična masa koja, iako u srednjim godinama, mladalačkim buntom i energijom, iskusno provlači gotovo sve društvene i ostale anomalije, kritikujući ih beskompromisno – onako kako samo pankeri znaju. A to što matorci sviraju pank i održavaju rokenrol u životu, dok mladi pod šatorima i svadbenim salonima sviraju narodnjačke tezge, to je svakako tema za dublju ANALizu…

Igor Svrdlin

 

 

48 Shares
48 Shares
Copy link