Početna  /  Fabrika stočne hrane i hljebnog žita uskoro u Trebinju
Hercegovina Trebinje

Fabrika stočne hrane i hljebnog žita uskoro u Trebinju

TREBINjE – Fabrika za proizvodnju stočne hrane i hljebnog žita trebalo bi uskoro da bude otvorena na području Trebinja.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i vlasnik kompanije „Mlin-pek“ iz Prnjavora Miladin Stanić potpisali su danas u prostorijama trebinjske Gradske administracije protokol o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim se Grad Trebinje obavezao da obezbijedi poljoprivredno zemljište za sirovinsku proizvodnju, te lokacije za instalisanje prerađivačkog pogona kompanije iz Prnjavora.

„U skladu sa našim razvojnim konceptima moramo investirati u prehrambenu prerađivačku industriju, koja bi mogla da podstakne i poljoprivrednu proizvodnju, ne samo Trebinja već i cijele istočne Hercegovine, jer je ovdje riječ o kapacitetima koji mogu da apsurbuju velike količine sirovinske proizvodnje“, rekao je Vučurević.

Vučurević je naglasio da je zbog potreba za većim količinama sirovine za ovaj projekat osnovni uslov da se Grad Trebinje izbori sa namjerom resornog ministarstva koje „pod pritiskom određenih krugova iz Trebinja želi da kompletno neobrađeno zemljište Grada Trebinja da na koncesiju četvorici ili petorici ljudi i privrednih subjekata“.

Vlasnik kompanije „Mlin-pek“ iz Prnjavora Miladin Stanić rekao je da je za njegovu firmu Trebinje veoma interesantno zbog prirodnih uslova te „gravitiranja prema Dubrovniku i Crnoj Gori, gdje ove vrste proizvodnje nisu razvijene“.

„Proizvodnja stočne hrane i prerada pšenice za ljudsku ishranu zahtijeva investiciju od 3 do 5 miliona KM, zbog čega se u projekat mora ulaziti postupno, kako se posao bude razvijao. U realizaciju krećemo čim Grad Trebinje obezbijedi lokaciju“, rekao je Stanić.

Dodao je da instalisanje prerađivačkog pogona podrazumijeva minimalno 25 zaposlenih, ali bi značajno veći broj porodica u projektu mogao da obezbijedi prihod kroz kooperantski odnos i proizvodnju žitne i druge sirovine.

Investiciono-razvojna konferencija: Afirmisati lokalne zajednice u pavcu razvoja kulture i privrede

Danas je u Trebinju nastavljena dvodnevna Investiciona konferencija, čiji je cilj, prema riječima učesnika, predstavljanje razvojnih potencijala Hercegovine, sa akcentom na razvoj Trebinja kao privrednog i kulturnog centra regije.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Ekspert za lokalni i ekonomski razvoj Jovo Ateljević istakao je da je jedini način da se Hercegovina razvije fokusiranje na javno-privatno partnerstvo.

“Primjer je Češka Republika, čiji je ambasador obećao značajna sredstva za projekat vodovoda na Zupcima, a naša šansa je i najavljena izgradnja Jadransko-jonskog koridora, koji će, nadamo se proći kroz Popovo polje, ali je potrebno i izgraditi brzu saobraćajnicu do Višegrada. Trebinje i Hercegovina moraju se predstaviti Evropi i svijetu kao prostor sa mogućnostima za investiranje u turizam, poljoprivredu i mnoge druge privredne oblasti”, kazao je Ateljević.

Na današnjoj konferenciji bilo je riječi i o projektima kompanije „Svislajon“ koja je u projekat „Grad sunca“ do sada uložila 10 miliona maraka, a trenutno gradi kongresni hotel na mjestu bivše upravne zgrade Industrije alata.

Prema riječima Radenka Draškovića, direktora za razvoj i investicije u „Svislajonu“, cilj ove kompanije je otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, a u okviru „Grada sunca“ planirano je i otvaranje kliničkog centra i drugih pratećih objekata.

Grad sunca nije zamišljen kao potpuno privatni koncept. Želimo da kontaktiramo i pronađemo i druge potencijalne investitore, kojima želimo da prepustimo izgradnju dijela sadržaja”, kazao je Drašković.

Radenko Drašković (Foto: Moja Hercegovina)
Radenko Drašković (Foto: Moja Hercegovina)

Osim projekta „Grad sunca“, na današnjoj konferenciji predstavljeni su i projekti Agencije za unapređenje stranih investicija – FIPA.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap