Početna  /  Evropska unija uručila trebinjskoj bolnici medicinsku opremu vrijednu 233.300 KM
Hercegovina Trebinje

Evropska unija uručila trebinjskoj bolnici medicinsku opremu vrijednu 233.300 KM

Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije danas je u ime Evropske unije uručio trebinjskoj bolnici dva respiratora i rendgen. Ova donacija koju je finansirala Evropska unija kroz program pomoći za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u borbi protiv korona virusa, vrijedna je 233.300 konvertibilnih maraka. Ovaj program pomoći Evropske unije sprovodi Razvojni program UN u BiH, a ukupna vrijednost je sedam miliona evra. Doktor Stanko Buha, pomoćnik direktora trebinjske Bolnice, zahvalio se Zatleru na vrijednoj donaciji. Primopredaji je prisustvovao i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.

Šef Delegacije EU Johan Zatler danas je posjetio Trebinje i uručio Bolnici medicinsku opremu u vrijednosti od 233.300 konvertibilnih maraka. Ovu donaciju obezbijedila je Evropska unija, kroz program pomoći koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH. Na donaciji se zahvalio dr Stanko Buha, zamjenik direktora Bolnice, a primopredaji je prisustvovao i ministar Alen Šeranić.

”Ovdje smo da uručimo potrebnu opremu i da vam pokažemo da je Evropska unija tu za vas kada postane teško.” – rekao je Zatler.

Doktor Stanko Buha, zamjenik direktora trebinjske Bolnice, zahvalio se na donaciji, rekavši da će ova oprema biti vrijedna za najteže slučajeve, iskoristivši priliku da apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih mjera propisanih u cilju suzbijanja virusa COVID-19.

”Trenutno se u trebinjskoj Bolnici nalazi 29 pacijenata zaraženih korona virusom, kod njih troje je stanje kritično, oni se nalaze na visokim dozama kiseonika, ali još uvijek nisu priključeni na respiratore, na koje se priključuju pacijenti sa veoma malim šansama da prežive.” – rekao je dr Buha o trenutnom stanju u trebinjskoj Bolnici, kada je u pitanju broj primljenih pacijenata i broj onih u kritičnom stanju.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, takođe se zahvalio Zatleru na donaciji, napomenuvši da je sa prethodnom donacijom anesteziološkog aparata, ukupna vrijednost medicinske opreme koja je donirana Bolnici Trebinje oko 330.000 KM.

Johan Zatler se danas sastao i sa predstavnicima gradskih vlasti u Trebinju, kao i sa predstavnicima nevladinih i omladinskih organizacija.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap