Početna  /  Evo šta je sve od opreme Ristić ostao dužan Srpskoj
Republika Srpska

Evo šta je sve od opreme Ristić ostao dužan Srpskoj

Vlasnik firme “Global Balkan” Slaven Ristić ostao je Srpskoj dužan opremu za mobilnu bolnicu koja, između ostalog, podrazumijeva opremanje radiologije, laboratorije, hirurgije, jedinice intenzivne njege, banke krvi, vidljivo je iz tehničkog prijedloga koji je u posjedu portala CAPITAL. S obzirom na to da je isporučio samo šator, Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak da raskine ugovor s Ristićem.

U dokumentu „Tehnički predlog“ za mobilnu bolnicu, koju je Srpska kupila za potrebe liječenja oboljelih od virusa korona, navodi se da je bolnica dizajnirana u skladu s međunarodnim standardima i specifikacijama koje nude mobilnost, bilo cestom, morem ili zrakom i funkcionalnostima.

„Ova bolnica može biti operirana kao potpuno opremljena hitna jedinica za dijagnostifikovanje, liječenje i operisanje pacijenata kao i za hospitalizaciju ovih pacijenata. Bolničko osoblje može se smjestiti u odvojenim prostorijama. Ova svestrana bolnica može u potpunosti funkcionisati samostalno tokom dugog vremena u djelimičnoj ili ukupnoj konfiguraciji kapaciteta“, istaknuto je.

Ova se bolnica sastoji od izdržljivih, robusnih i brzo uklopivih okvira šatora i opreme velike mobilnosti, koji su dokazali svoju funkcionalnost i kvalitet u cijelom svijetu za iste svrhe i u svim sredinama toekom posljednjih 25 godina.

„Ova bolnica se može naknadno proširiti s više jedinica, ako je potrebno. Kapacitet ove bolnice može se koristiti bilo gdje u bilo kojim klimatskim okolnostima“, istaknuto je.

U dokumentu su navedene specifikacije za kapacitet od 50 kreveta sa: Prijemom, Doc Office-om, Radiologijom, Laboratorijom, Sestrinskom jedinicom, Hirurgijom (OT), Jedinicom intenzivne njege (ICU), bankom krvi, Jedinicom za sterilizaciju i farmaciju, Odeljenjem pacijenata, Sistemom za pročišćavanje vode, Skladištenjem, Toaletnim i tuš kabinama, svom pomoćnom opremom, bilo da se radi o rasvjeti, klimatizaciji, vodosnabdijevanju, svom medicinskom opremom, mrežnim / telekom uređajima…

„Sva medicinska i nemedicinska oprema, uključujući namještaj, proizvedeni su i certifikovani u skladu s međunarodnim standardima (CE i / ili FDA)“, navedeno je.

Ristić je u ponudi dao pregled glavnih karakteristika koje nudi:

– Kompletna bolnica može se prevoziti sa 6m i / ili 12m HGV-a (Teško vozilo).

– Podržava se obuka i edukacija na licu mjesta (nakon isporuke), kao i engleski priručnici za upotrebu.

– Sva je oprema dizajnirana i proizvedena tako da osigurava malo održavanje.

– Svi korišteni materijali su robusni i otporni na koroziju.

– Klimatizovani odjeljci osiguravaju čisto, sterilno, vodootporno okruženje bez prašine.

– Bolnica je opremljena rezervno / rezervno napajačkom jedinicom (generatorom) sposobnom da preuzme potpunu potrošnju energije cijele bolnice.

– Kompletna bolnica je pakovana ili na drvenim paletama ili u transportnim nosačima /kutijama kako bi se dobila velika fleksibilnost u pogledu transporta i okretnosti.

U tehničkom opisu prikazane su fotografije i crteži kako bi bolnica trebalo da izgleda i čime da bude opremljena, a cjelokupan dokument možete pročitati na linku Opis Mobilne bolnice.

Galerija fotografija bolnice i opreme:

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je da dobavljač nije ispoštovao dogovor.

“Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora”, rekao je Zeljković.

Zeljković nije objasnio zašto ugovor nije raskinut već 9. aprila, odnosno dan nakon isteka roka za isporuku opreme, s obzirom da je ugovor potpisan 26. marta ili zašto javnosti tada nisu predočene pojedinosti ugovora i objašnjenje za prolongiranje.

Ristić je rekao da će se usaglasiti sa odlukom Instituta za javno zdravstvo RS o raskidu ugovora, te da smatra da je ova situacija ispolitizovana.

Istakao je da je tačno da je isporuka kasnila, ali da je do toga došlo jer nisu dobili dozvolu od Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH da uvezu medicinsku opremu.

“Naša kompanija neće propasti za 4,2 miliona KM. Nama ovo nije bio komercijalan posao, ne želimo da dodatno polizitujemo situaciju i izvršićemo povrat”, zaključio je Ristić u izjavi za Nezavisne novine.

U javnosti su se pojavljivala dva iznosa koštanja bolnice, od 3,6 i 4,2 miliona KM. Pretpostavka je da se radi o cijeni sa i bez PDV-a koji na iznos od 3,6 miliona iznosi 612 hiljada KM.

Izvor: Capital

19 Shares
19 Shares
Copy link